1.1 C
Čakovec
Srijeda, 6 prosinca, 2023

I na slobodu se treba priviknuti

Vozeći se prvi put nakon ulaska Hrvatske u Schengen preko graničnog prijelaza Mursko Središće/Petišovci u Sloveniju, nesvjesno usporiš, ne zato što je na cesti blago suženje zbog prolaska kraj bivših graničnih šaltera iza kojih su policajci kontrolirali dokumente, već i zbog psihološke bube u glavi. Nesigurnosti, ne stoji li na granici, ipak, netko s palicom “stop”.

I na slobodu se treba priviknuti. Rampa u glavi ostaje duže nego ona koja je podignuta jednim potezom.

Prvo nas je spojila trgovina. Radoznali i s jedne i druge strane granice gdje je što jeftinije i gdje se što isplati kupovati, slobodnije smo krenuli u kupnju. Nakon toga ljudska radoznalost vodi prema zabavi. Gdje se bolje zabavlja i kakvi su susjedni kafići. No to još nije prožimanje života ljudi s jedne i druge strane granice.

Stvaralački pogon regiji, gradu ili mjestu daje sloboda kretanja, stvaranja, prožimanja različitosti koja inspirira i obogaćuje kroz suradnju obrtnika, inženjera, kreativaca te razmjenu znanja, umijeća i tehnologija. Najbolja se integracija stvara kroz prijateljske, neformalne veze u kojima se rađaju nove ideje, planovi i projekti.

Međimurje je ulaskom u Schengen dobilo izvanrednu poziciju. Okruženo je razvijenim gradovima u blizini. Udaljeno je na sat vremena od Zagreba ili Maribora. Na dva sata od Graza. Na oko 250 kilometara do Budimpešte i Beča, dakle, oko tri sata vožnje i na manje od 600 kilometara do Münchena. Svugdje, osim Budimpešte zbog velike jezične barijere, rade naši ljudi. U šali se kaže da su Graz, ali i München drugi i treći glavni gradovi Međimurja zbog mnoštva Međimuraca koji rade u njima.

Svaka buduća vizija Međimurja trebala bi imati tu novu geografsku, pa ako hoćete, i geopolitičku činjenicu u glavi. Ona može iz temelja promijeniti našu demografsku, gospodarsku i socijalnu sliku. Treba imati na umu da svaki radnik iz Međimurja u potrazi za bolje plaćenim radnim mjestom sada do odredišta preko izbrisane granice stiže brže. Ali svakom investitoru uz određene pogodnosti Međimurje daje fantastične mogućnosti, zbog otvorenih granica i odlične povezanosti s autocestama prema zapadu, sjeveru, istoku i jugu Europe preko morskih luka.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE