Emocionalni vampiri

Još donedavno malo se znalo o različitim tipovima inteligencija, navodno postoji sedam vrsta. Tek se u zadnjih nekoliko godina više saznaje o sedmoj, takozvanoj emocionalnoj inteligenciji, za što su zaslužna istraživanja i  psiholozi koji takva ponašanja ljudi analiziraju.

Najkraće, emocionalna inteligencija je sposobnost slušanja svojeg sugovornika, no ne samo to već i samosvjesna sposobnost kontrole izražavanja i vrednovanja vlastitih emocija.

Psiholozi su u svojim istraživanjima otkrili pet tipova  takozvanih emocionalnih vampira, koji vas psihički truju i sišu vam krv, kako im i ime kazuje.  Emocionalni vampiri se najčešće namjere na dobre osobe koje ne žele sukobe.

Način postupanja uvijek im je isti. Najčešće imaju vlastite stalne poteškoće, sukobe i nerazumijevanja, s kojima morate suosjećati i slušati  o tome sve do iznemoglosti.

Oni su uvijek jadni i žrtve sustava ili neke urote, svi su protiv njih. To se dakako ponavlja kad se god sretnete. Kad istresu sve što imaju i zatruju vas svojim jadom, odu. Problem je ako imate takve među svojim prijateljima kojima jednostavno  ne možete reći ne. To je emocionalni vampir koji glumi žrtvu.

Drugi tip emocionalnog vampira su osobe koje žele kontrolirati vaše osjećaje, a to je često u odnosu majke i kćeri ili previše stroge obitelji, no može biti i među prijateljima ili suradnicima. Takvi tipovi žele vas stalno ponižavati.

Treći tip emocionalnog vampira je rijedak, ali nađe se, pogotovo u današnjim okolnostima bogaćenja pojedinaca. Neki misle da su stvarno  najvažniji na svijetu i stalno žele biti obožavani i primjećeni, a najčešće ćete ih sresti u kafiću, gdje su najglasniji. Ako ne pristanete na tu igru, kažnjavaju vas. Nažalost, zbog brzog načina života već i predškolska djeca postaju takozvani emocionaloni vampiri  za svoje roditelje ako oni ne paze, iako ona to ne znaju.

Postoje još dva tipa emocionalnih vampira, jedan je klasični brbljavac od kojeg ne možete doći do riječi. Ima ih i među starijima, no rijetki su.  

Peti tip je najčešće osoba koja iz svake situacije stvara dramu kako je ona vidi, a koja samo toj osobi nešto znači. Kad ispriča sve svoje dnevne  drame kojih ima podosta, makne se i ostavi vas gotovo emocionalno paralizirane makar znate da je to što je izgovoreno nevažno i treba vam nekoliko sati da dođete k sebi.

Kako ih se riješiti? Pogrešno je izbjegavati emocionalne vampire, onda ste žrtva, već treba postaviti granicu, tako da ih se ne uvrijedi. Ne kaže se uzalud: dobar izgovor zlata vrijedi.

Ostavi komentar