Država opet hoće zahvatiti u naš džep

Penaliziranje otpada još je jedna priča u nizu o odnosu središnje prema lokalnoj vlasti. I o tome da neće država plaćati penale. Neće država plaćati ništa. Nema ona nikakve svoje novce, nego naše, pa i te koje je ubrala od nas neće dirati, nego će još jednom zahvatiti u naš džep.

Država je samo po direktivama EU skrojila zakon utvrdila pravila koja su blago rečeno diskutabilna i u travnju poslala rješenja općinama i gradovima. Oni do 20. svibnja moraju platiti kazne za nedovoljno postignuti postotak razvrstanog otpada i novac uplatiti državi.

Građani su i do sada plaćali odvoz otpada i tamo gdje se sortira i tamo gdje se nije sortirao. Ali što su građani dobili time da su plaćali odvoz osim što nisu zatrpani hrpom smeća u vlastitom dvorištu?

Građani pojedinačno nemaju utjecaj na to kakva će biti ambalaža, je li ona razgradiva ili nije. To je u rukama proizvođača. Građani pojedinačno nemaju nikakvog utjecaja na zbrinjavanje otpada.

E, taj posao nije odradila ni država ni njezin Fond, a nisu se uopće bavili krugom, što od proizvoda do toga što s njim kad postane otpad?

Naravno da svi mi stvaramo smeće, ali u mogućnosti smo kupiti one proizvode koji su na policama. Posao bi države bio da zna za svaku vratu proizvoda gdje će završiti otpad i da troška zbrinjavanja ne prebaci samo na krajnjeg korisnika, nego da odgovornost podijeli ravnomjerno na sve u lancu. Ono što kao otpad ne može biti ponovno sirovine ne treba ni proizvoditi od sastojaka koji nisu ponovno upotrebljivi.

To je posao odgovorne države i njezinih Fondova, a ne sjediti u nekom Fondu ili ministarstvu i čekati prođe radno vrijeme. No, linija manjeg otpora je opališ po građanima i nabijaš im na nos da su i sami doprinijeli kaosu oko otpada.

Država se treba prihvatiti posla. Ovako je na primjeru Međimurja, ali i nekih drugih sredina koje su i prije zakonske regulative odgovorno postupale s otpadom vlastitim snagama, nepravedno opalila packu, praveći od nas magarce. Ako postoje mjerljivi rezultati da smo prije učinili više do drugih, a postoje, kome je bio problem uzeti ih u obzir.

Pa zar je i smeće ima politička podobnost u smislu kazniti ih jer nisu “naši”?!

Ostavi komentar