Drastične kazne nisu smanjile tragičan niz na cestama

Drastične kazne nisu rješenje, čak ni za manje nesreća na cestama. U studenom je dogodio tragičan niz nesreća ne računajući samo žrtve prometnih na međimurskim prometnicama, već i na cestama diljem Hrvatske.

Treba mijenjati svijest i navike vozača, a to se kaznama neće promijeniti. Unatoč tome što možeš u tren ostati bez desetak i više tisuća kuna, za volan je sjeo vozač s preko četiri promila alkohola. Ljudi kazne ne doživljavaju kao dovoljan motiv za promjenu ponašanja. Čak štoviše imaju mračnu potrebu iskušavati  “sreću” poigravati se i izazivati zakon.

Lažno uvjereni u svoju superiornost, samouvjerenost krše propise misleći, neće baš mene zakačiti kazna. Posebno su tome skloni mladi koji nemaju osjećaj da je život krhak i da ga je moguće izgubiti u sekundi zbog samo jedne pogreške u procjeni vlastitih sposobnosti i stanja na cesti.

Kazne u vidu visokih cijena za cigarete nisu odvratile pušače od pušenja, kao ni grozne slike na kutijama cigareta koje pušači prekrivaju umetanjem u druge kutije.

Ne, batina nije izrasla u raju i nikada prisila nije do kraja riješila problem.

Drakonske kazne za prekršaje u prometu, ako se uspiju naplatiti, podebljati će još više državni proračun, ali to nije smisao kazni. Treba preodgajati vozače, a to je dugotrajan posao koji traži drugačije metode.

I ne može biti segmentan. Kultura u vožnji je samo je dio opće kulture, poštivanja drugih, pravila ponašanja, da što ne želim da se dogodi meni, ne smijem činiti drugima.

A u društvu kao što je naše, koje je u tom smislu frustrirano, to se onda odražava i na način “biti jači i pokazati svoje ja na cesti”.

Mnogi se vole dokazivati na cesti, ako im to ne uspijeva na drugim područjima života. Jurnjavom, bijesnim autima, kršenjem pravila skreću pozornost na sebe s porukom: “Vidi me, ja si to mogu dopustiti.”

Kultura u vožnji, odraz je cjelokupnog stanja i u društvu.

Ni jedna nesreća nije samo odraz tragičnog trenutka. U njoj je već unaprijed utkan sav životni teret koji je vozač za volanom nosio na svojim plećima, a u trenutku nesreće samo se prelijao na cestu.

Ostavi komentar