4.5 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

Od Zrinskih do američkih burgera i britanske pive

Bogata povijest grada Zrinskih u ovo doba poprima neku novu i internacionalnu priču. Vremena se mijenjaju, tehnologija napreduje svake sekunde, civilizacija je na vrhuncu. Međimursko kulinarstvo i gastronomija diči se svakakvim delikatesama, pa su tako meso z tiblice ili međimurska gibanica poznati u svijetu. No, gdje te delikatese možemo probati u našoj okolini? Vinari su donekle ostali čuvari ove gastronomske tradicije, pa se tako u gornjem Međimurju na raznim izletištima i podrumima uz nezaobilaznu vinsku kapljicu mogu probati domaći čvarci, meso z tiblice koje dolazi u kombinaciji sa sirom turušom ili svježim kravljim sirom s vrhnjem.  

Donje Međimurje fura neku svoju ponudu, ali kad je u pitanju centar svega – Čakovec – sve slabi. Tradicionalnu kuhinju nemate gdje probati, sve što je i bio pokušaj, propalo je. Naravno da generalne ponude ima, ali nema šanse da zlevanku okusite u bližem centru.

Pa tako grad predlaže da se otvori dugoočekivani McDonald’s, i to na lokaciji koja je bila predviđena za sportske sadržaje. Negdje smo očito jako pogriješili. Također, osim mekić hamburgera, gdje dok se okreneš, možeš pojesti – HAMBURGER. Sve je u znaku mesina, masnog, prženog, ukratko – nezdravog i ne tradicionalnog. Nisam jedna od onih konzerva koja se bori protiv modernog i “amerikanizacije”, ali snage bi se trebale pošteno rasporediti. Svega pomalo i ponuda bi bila zadovoljena. Ovako izgleda da smo dofurali sve što “valja” u svijetu, a zanemarili vlastito. Jako međimurski od nas, zar ne? Naravno, ovdje priča ne staje. Lokacija nekadašnjeg Soho bara, mjesta gdje se mogla popiti izvrsna kava, danas je mjesto pogodite čega – HAMBURGERA. U atriju Starog grada, baštini naših predaka Zrinskih i Frankopana, nakon pokušaja fensi šmensi restorana, u petak je otvoren prostor kao pivnica, s jako bogatom ponudom i zanimljivostima, ali i HAMBURGERA. Englez Nick Colgan odlučio se upravo ovdje proširiti iz raznih krajeva svijeta i otvoriti pivnicu koja, realno, nedostaje. Ne bismo mi bili Međimurci pa da se i na to ne požalimo. Smatramo da je to otvoreno za odabrane (elitu), cijene su previsoke i “prezagrebačke”. Najbolje da si kuhamo svi doma, a turiste i goste pozovemo u svoje dvorište na roštilj?

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE