Lažni profili, lažni identiteti, lažne osobnosti?

Pozdrav svim ženama, majkama i kraljicama – pogotovo majkama koje su obilježile svoj dan protekli vikend. Nastupa sezona božura, sunca, ljetnih temperatura, prvih pričesti, krizma, sve u svemu puno se jede, druži i pleše. Ja jesam žena, majka još nisam, a titulu kraljice si ne mogu sama dodijeliti, ali bih željela podijeliti s vama situacije s kojima se svakodnevno susrećemo korištenjem društvenih mreža.

Bake kažu da su društvene mreže živo zlo koje je izmislilo moderno društvo, koje razdvaja ljude, uništava privatnost, loše je za brak ili vezu, te na kraju stvara narcisoidno društvo. Što kažemo mi mladi? Pa društvene mreže su nužno zlo, koje je na kraju dana vlastiti odabir.

Ipak, smiješno je dok ekipa traži za diplomski rad ili istraživanje nekoga tko NE koristi Facebook, Instagram ili bilo koji drugi oblik mrežne povezanosti. No, što se događa kad previše objavljujemo?

Objavljujemo fotografije svoje djece (imala sam priliku vidjeti čak i gole fotke, recimo vrtno kupanje ili slike s mora)? Kažemo svim ljudima na Facebooku da smo u Županijskoj bolnici, objavljujemo fotke s poroda… Možda se ne dogodi ništa, ali uvijek postoji opasnost od vrebača i vrebačica koji onda te fotke lako skinu, rade s njima što god žele, a na kraju mogu preuzeti i vaš identitet kreiranjem lažnih profila.

Dogodilo se i meni pred nekoliko godina da sam naišla na istu Doru Vadlja koja je zlobno komentirala razne kozmetičke salone po gradu – u moje ime! Profil je, naravno, bio prijavljen i ugašen, ali strah je ostao u zraku. Svi smo hrabri iza svojih društvenih profila, pa se onda ljudi sramote po raznim grupama, pišu nepismene komentare, vrijeđaju sve i svašta, a mene zanima samo jedna stvar. Da se usred grada postavi bina s mikrofonom, mjesto gdje imaš priliku jasno reći sve što ti smeta, tko bi stao na pozornicu i sve rekao svojim glasom i stasom? Bojim se da nitko.

Ostavi komentar