Bonžur by Čakovec

Kao i svake godine, Čakovec slavi svoj dan zadnji vikend u svibnju. Svibanj je vrijeme procvata pa je uz to prikladno organizirana manifestacija Festival cvijeća. Tim povodom usred tjedna osvanuli su božuri od tila u raznim bojama na poznatoj čakovečkoj ulici kišobrana. Naravno, dežurni dušobrižnici odmah su pohitali s nemilosrdnim komentarima, a osobno najdraži mi je bio: “Jeste vidjeli viseća šarena govanca usred grada?”

Ako ovo gledamo iz perspektive “o ukusima se ne raspravlja”, kao i “za obiteljskom stolom se ne razgovara o politici, vjeri i seksu”, dolazimo do zaključka da nekolicina ljudi odlučuje o ukrasima našeg grada. Prisjetimo se centra Čakovca pred recimo deset godina, kad je bio siv i otužan grad, s mršavim brojem manifestacija, a onda su došli kišobrani koji su napravili ljetnu revoluciju. Nebitno da je ideja kopirana iz Portugala – poanta je da se nešto krenulo događati i ukrašavati.

No, vratimo se na božure ili po domaćem katruže koje su vrijedne ruke radnika Turističke zajednice Čakovca odlučile predstaviti građanima. Prošle godine su zasjale jagodice (žalim sve koji ste alergični), a ne znam koga to nije razveselilo. Zamisli, dođeš rješavati državnu administraciju ili tonu papira u banku, dan ti je u startu pokvaren, ali onda dođeš do centra i sve je puno visećih jagodica. Milina! Ovaj put su građani ostali zbunjeni. Nikome (pa čak ni meni na početku) nije bilo jasno što ovaj put visi u zraku? Na prvi pogled izgleda kao velike šarene spužve kojima se peru leđa, znate ono što je bilo hit poklanjati za rođendan uz nezaobilazan gel za tuširanje s mirisom tratinčica. No dobro, ljepota i perspektiva je u oku promatrača, pa “spužve” možda nekoga i podsjete na božure. U neku ruku ovo je možda bio marketinški trik jer nema osobe koja je prošla gradom a nije se zapazila osebujne božure. Čak je bilo i onih koji su okinuli selfie za uspomenu, ali i onih koji nisu.

Ostavi komentar