Dok si fendri, a ne potereš tanjura

Sezona vjenčanja ne samo da je otvorena već je u punom jeku. Aktivno o tome razmišljam proteklih tjedana jer sam okružena mladenkama koje su već spremne za svoj najljepši dan u životu. Ovo pišem potaknuta videom na Facebooku svog prijatelja kojeg neću javno imenovati, čisto iz razloga jer će se naći već u naslovu. Kako to biva na našem međimurskom gustuvaju, svatko od bliskih ljudi igra svoju ulogu. Pa tako postoji zastavnik (muška osoba koja još nije u braku, najčešće prijatelj mladenaca, koji na putu prema crkvi nosi zastavu, bilo hrvatsku ili općinsku), fendri je zastavnikova desna ruka, a po izlasku iz crkve nakon obreda vjenčanja ujedinjenim snagama drže zastavu iznad ulaza ispod kojeg prolaze novopečeni mladenci.  Ukratko, oni su zaduženi za glavni štimung svadbe, pa upravo njih nerijetko čaša prve prevari.

Dotična osoba iz moje priče zakazala je u ključnom trenutku, kad se nosi tanjur ispod pladnja s juhom. Tanjur padne i razbije se, što simbolizira sreću u braku. Fendri je bacio tanjur, ali se on samo elegantno spustio na pod i ostao cijeli! Ne moram napominjati da je cijela sala prasnula u smijeh, ali konobar iza je spasio stvar, podignuo tanjur i muški ga razbio.

Ovo su sve simpatične situacije koje govore da ne može uvijek sve ići po planu. Jasna je stvar da se svatko čak i godinu dana unaprijed priprema za svoj vjenčani dan, bio on s 500 ili 50 gostiju i želi da sve ispadne savršeno. Spontanost ipak treba uzeti u obzir jer tko voli uštogljenu atmosferu na proslavi nečije ljubavi? Običaji i tradicije s vremenom su se izobličile, prepravile (popravile), izostavile, a uzeti su i moderni elementi američkih svadbi. Kako bilo, svatko prilagodi svadbu svojim željama i pozdravima, ali jedna stvar uvijek ostane – bacanje buketa. Stojite na podiju, znate da vas čeka kankan i dizanje nogu pred stotinjak gostiju, pa se onda dogode dvije situacije. Prva, borba za buket, svađanje i na kraju drame izađe pobjednica, a bila sam i na svadbi gdje je mladenka pogodila gredu, buket ruža se raspao ispred nas, a u drugom pokušaju pao nam je pred noge, naravno, moje. Pitate se kad će moja svadba?

Ostavi komentar