0.3 C
Čakovec
Petak, 8 prosinca, 2023

Dajte nam da radimo!

Česte izmjene zakona i neprestano dodavanje novih formulacija u već postojeće zakona posljedica su nestabilne i neodlučne vlasti s kojom se suočavamo već godinama na različite načine. Potreba za stvaranjem kompromisa između različitih interesnih skupina, ali posebno nerazumijevanje funkcioniranja privatnog sektora od strane upravo onih koji same te zakone i donose, stvaraju šumu nepotrebnih propisa koji za posljedicu imaju uništavanje poduzetništva.

Jedan od takvih propisa koje za posljedicu ima odustajanje dijela poduzetnika od samostalnog rada su izmjene Zakona o doprinosima koje su na snagu stupile početkom ove godine i koje su najviše pogodile poduzetnike početnike i žene u poduzetništvu, zbog čega će nas u idućem razdoblju zahvatiti val zatvaranja poduzeća. Zbog tih izmjena sada su sada svi direktori prisiljeni prijaviti se na puno radno vrijeme, odnosno za puno radno vrijeme plaćati doprinose, iako u stvarnosti rade polovicu radnog vremena.

O tome je na panel diskusiji Večer ekonomije održanoj u ponedjeljak 25. studenog u Čakovcu govorila i Tatjana Korceba-Huić, suosnivačica i članica izvršnog odbora Udruge poreznih obveznika Lipa, pri čemu je istaknula da su ovakvim propisima ugrožene poduzetničke slobode i opstanak te naglasila nelogičnost da prema vladinoj odredbi svaki poduzetnik mora plaćati doprinose državi kao da radi osam sati dnevno, iako možda radi na pola radnog vremena.

Posebno su u tom smislu pogođene žene poduzetnice početnice s malom djecom koje zbog obiteljskih obaveza niti fizički ne stignu raditi više od polovice punog radnog vremena, kao i svi poduzetnici početnici koji se realno još uvijek bore sa stvaranjem vlastite stabilne pozicije na tržištu te se i sami prilagođavaju novim poslovnim izazovima, dok s druge strane država od njih traži da plaćaju u državni proračun godišnje više od 24.000 kuna samo za doprinose. Ovakvim odredbama Vlada neprestano sputava poduzetnike budući da im dodaje nove financijske terete samo zato što su registrirali tvrtku i po sili zakona dobili naziv direktora.

Katastrofično je što vlast nije svjesna da će se ovakvom izmjenom zakona prisiliti tisuće sadašnjih poduzetnika na odustajanje od svijeta poduzetništva. U slučaju da se to dogodi, šteta za naše gospodarstvo biti će toliko velika da se nikakvim naknadnim izmjenama zakona ona neće moći popraviti, stoga je potrebno hitno mijenjati zakon i ukinuti takvu odredbu.

U slučaju da Vlada sama ne odreagira na ovu akciju i apel za izmjenom zakona, udruga Lipa i njoj pridruženi akteri o istome će obavijestiti Europsku komisiju za koju su uvjereni da će biti šokirana odlukama i odnosu hrvatskih vlasti prema malom poduzetništvu, budući da i sama Europska unija počiva na malom poduzetništvu jer su 99 posto tvrtki mikro, male i srednje, te u ukupnosti zapošljavanja kreiraju 2 od 3 radna mjesta.

Prijedlog inicijatora ove akcije je da se od dodane izmjene Zakona o doprinosima izuzmu direktori početnici do 3 godine od početka poslovanja, direktori roditelji djece koja su mlađa od školske dobi ili su u sustavu redovnog školovanja, a odluče raditi na manje od punog radnog vremena te direktori/likvidatori društva čiji je mjesečni prihod manji od 15.000 kuna, gledano na godišnjoj razini poslovanja temeljem službenih godišnjih izvještaja.  Kako je posao države stvoriti samo okvire u kojima se može poslovati, a da oni budu u skladu s mogućnostima građana, ovakve prijedloge udruge Lipa definitivno treba podržati.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Tribina ČČ

Lidija Šeler donijela dah Japana u slikama