1.1 C
Čakovec
Srijeda, 6 prosinca, 2023

Bravo za vrtićke tete što su ftičekima izgurale američko Valentinovo

Stari je međimurski običaj da se za Valentinova ftičeki ženiju i djeci donose ftičekove kolače. Iščekivao se taj dan u godini kad će ftičeki po dvorištu i prozorskim daskama ostaviti kolačiće djeci  oblikovane u male ptičice.

A onda je potrošački mentalitet k nama uvezao američku verziju Valentinova i pretvorio ga u Dan zaljubljenih. Uz to je nametnuo kupovinu poklona voljenoj osobi, ako baš i ne iz zlatarnice ili cvjećarnice, a onda barem bombonjere  u obliku srca.

Trgovački centri su trljali ruke kad je običaj i kod nas uhvatio korijene. Premda u tome nema one topline Valentinova iz djetinjstva kad su mame i bake poskrivečki pekle kolačiće da bi ih djeca ujutro skupljala po dvorištu i prozorskim daskama, gdje su ih navodno ostavljale pričice.

Toj čaroliji kupovni poklon ne može parirati. Hvala vrtićkim tetama koje su se zauzele za međimursku tradiciju i vratile čaroliju djeci.

Uz pomoć udruga žena koje znaju peći ftičekove kolače, ove godine kao nikad međimurski običaj ftičeki se ženiju ponovno je u uzletu.  Ftičekovi kolači zasjenili su komercijalizirani i uvezeni Dan zaljubljenih.

Djeca su opet skupljala ftičekove kolačiće po dvorištima vrtića, čak i mjesnim trgovima. Dosjetljivost žena u čuvanju tradicije prilagođene novoj stvarnosti je za svaku pohvalu.

Naši običaji dio su našeg identiteta i njime se trebamo ponositi. Taj naš običaj ima u sebi lijepu priču i puno je topliji od komercijaliziranog i uvezenog običaja.

Djeca koja su u vrtiću slušala priče o ftičekima koji se ženiju i sama svojim ručicama pripremala ftičekove kolače s tim će uspomenama otići u život. Kad odrastu, željet će ih prenijeti  i svojoj djeci. Internet je pun recepata kako se slažu ftičekovi kolači. Lako će ih spremiti svojoj djeci ili unucima. Bit će ponosni na svoju baštinu. U tome ima više  ljepote i topline nego u poklonu kupljenu u trgovačkom centru za Valentinovo.

Nema ničeg lošeg u tome, ali ima u agresivnosti kojim je marketinška industrija nametala američki uvozni običaj potrošačima. A onda su mali ftičekovi kolači ispali simpatičniji i draži za Valentinovo.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE