Realpolitika

[layerslider id=”4″]

U politički govor ušla je nova riječ – realpolitika. To bi bila politika lišena ideoloških utega i okrenuta rješavanju životnih problema. Postavit ćete pitanje pa zar politika ne bi trebala biti usmjerena tome? Trebala bi, ali i u politici postoje trendovi i trenuci za lansiranje određenih političkih pravaca.

Naročito u vremenima kada se velike političke stranke kao što su naše stranke SDP i HDZ u situaciji pada rejtinga približavaju jedna drugoj. Naime, u takvoj situaciji štite se od nadirućeg utjecaja protestnih stanaka. Kako biračima objasniti spajanje nespojivog – realpolitikom. Situacijom koja iziskuje pospremanje ideoloških utega u ormar i iznošenje u javnost realnih problema građana koji najednom zaslužuju da budu ispred ideoloških razlika.

Najjače stranačke liste nisu se tek tako spremne odreći vlasti. Nisu to samo mjesta u Vladi ili u Saboru, već i unosna mjesta u javnim poduzeća, poslovi iz koji novac kapa iz proračuna, razne agencije, javna poduzeća, diplomacija, Europski parlament. Sva ona mjesta gdje se plaće isplaćuju s proračunske sise, gdje je sigurnije i bolje plaćeno. Pa neće se ta mjesta samo tako prepustiti nekakvim anarhistima, ljudima s ulice. Toliko velike stranke nisu baš bedaste. Imaju one jako razvijene senzore za održanje. Iskusili su oni što je to leći s Mostom i ustati popišan.

Ne bi oni nove “popišance” pripuštali u vlast. I tu realpolitika zauzima svoje mjesto. Realno uhodane strukture ne žele izgubiti svoje pozicije i to je pravi sadržaj realne politike. Usput povremeno bace malo prašine u oči građanima, kao kad mrvice s bogataševa stola padnu na tlo da se njima nasiti sirotinja. Primjerice, smanji se porezno opterećenja na plaća. a poveća cijena energenata. Ili kad Vlada razmišlja o smanjenju PDV-a, a istodobno planira porez na nekretnina. Stavi vam karamelu u lijevi džep, a uzme vrećicu bombona iz desnog džepa.

Bit će zanimljivo pratiti tu našu novu realnu politiku, spajanje tzv. nespojivih kombinacije. U politici takvih zapravo nema, jer interes opravdava sve i briše sve razlike.

Ostavi komentar