19.6 C
Čakovec
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

Plaćat ćemo namet i na friški zrak

[layerslider id=”4″]

Zrak i vodu uzimamo zdravo za gotovo, samo zato što živimo u okruženju gdje je prirodno imati dovoljno čiste vode, čistog zraka i uživati u plavom nebu danju i zvijezdama na nebu noću. No nije tako i drugim ljudima nas svijetu. Privilegirani smo zbog izobilja pitke vode iz slavine. Svijet se globalizira i to naše ekskluzivno pravo moglo bi doći u pitanje, zbog pritiska drugih na naše blago.

Kao šok iz EU dolazi najava novog nameta koji bi se plaćao na vodu koju nismo potrošili, a izgubljena je u sustavu. Trošak te izgubljene vode dijelit će se na sve potrošače.

Europa taj namet nalaže, a mi ćemo morati prije ili poslije uvesti plaćanje nameta na svaki kubik vode koja izlazi iz zemlje u cjevovode iz kojih koristimo vodu. To je namet na tuđe grijehe. I to ne samo na hrvatske, već i europske. Grijehe prošlosti kada se voda nemilice zagađivala, pa je su u pitanje došli izvori pitke vode. Ono što je od nezagađene vode ostalo skupo ćemo plaćati i to solidarno svi i oni koji tome jesu i oni koji tome nisu doprinijeli. Voda će postati skupa. Međimurje leži na neiscrpnim izvorima pitke vode koji se stalno obnavljaju. I Hrvatska također obiluje vodom, ali moglo bi se dogoditi da mi koji ležimo na vodi budemo žedniji od onih koji na njoj ne leže. Pitanje je zbog našeg skromnog standarda koliko ćemo si vode zbog njezine cijene moći priuštiti?

Uskoro će sljedeće generacije s nostalgijom razmišljati o vremenu neovisnosti kućanstava koja su iz svojih bunara putem hidrofora praktički besplatno crpila svoju vodu.

Međutim povratak u prošlost neće biti moguć, jer je već dugo na snazi zakon da se morate priključiti na vodu iz vodovodnog sustava ako mreža prolazi pokraj vas. To što se zakon rigorozno ne primjenjuje je druga stvar.

Političari namete uvode jedan po jedan, tako da ih građani lakše progutaju. Sada smo dobili namet na obnovljive izvore energije na računima za struju. U niskom startu je novi namet na izgubljenu vodu. Pitanje je samo trenutka kada ćemo početi plaćati namet na čisti zrak, radi stakleničkih plinova koji mijenjanju klimu i stvaraju razorne štete. Budite uvjereni da će se i taj namet solidarno raspodijeliti na sve. I premda nam se sada čini da bi plaćanje poreza na friški zrak bila ludost, brzo će nas uvjeriti da je to nužna stvarnost. To je u interesu kapitala da zarađuje i dok nemilice troši resurse i dok sanira štete proizvedene nemilosrdnim trošenjem resursa.

Ostavi komentar

Prethodni članak
Sljedeći članak

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,048FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE