13.9 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Novac buši rupe u zakonu

[layerslider id=”4″]

Nema savršenih, samo manje ili više nesavršenih sustava. Demokracija je sveti gral suvremenog društva zbog uzvišene vrijednosti jednakosti svih ljudi. Ta vrijednost je poduprta zakonima kojima je to zagarantirano.

Zakoni, bili oni uklesani u kamen ili zapisani na papir, sve drže, samo što je jedno zapisano na kamen ili papir, a sasvim drugo je primjena tih zakona.

Od svake demokracije jači je novac, on buši rupe u zakonu. I tu je klimavi zid demokracija koja ne garantira jednakost prem svima, nego su ipak jedni jednakiji od drugih.

Ma kako to nerado priznali, građani od svih vrijednosti najviše cijene osobnu ugodu i komociju, a ona podrazumijeva i neizlaganje javnom protivljenju nepravdi, uzurpaciji i pohlepi na račun drugih. Naročito se ne vole javno usprotiviti moćnijim, utjecajnijima od sebe. Znate ono: Ne bi se rad zameril. Kaj mi to treba? Vidim da nije u redu, ali kaj ja tu morem! Dok je meni dobro kaj bum pehal.

Ono što se nekada poluglasno prepričavalo po krčmama uz gemište ili kavice sada se kritizira po društvenim mrežama. Tamo su svi žestoki pravdaši. Kao Franjo Šafranek, lik iz filma “Tko pjeva zlo ne misli” koji za sebe govori: Ja imam takvo srce da bi lava rastrgao golim rukama, ali čim ga suprugin hofirant u svađi strože pogleda, već se dade u bijeg iza zaključanih vrata.

To je vrhunska scena našeg mentaliteta. Iza sigurnosti zaključanog doma mi smo jaki da bi lava rastrgali golim rukama, ali kada treba izraziti javno mišljenje, tada se više ne bi pačali. To bi trebali raditi neki drugi, koji bi izborili naše bitke dok mi promatramo razvoj događaja iza zatvorenog prozora s malo razmaknutom zavjesom da baš ne upadnemo u oči dok čekamo rasplet situacije.

Oni drskiji i moćniji žive od iskorištavanja te ljudske slabosti većine. I nije im teško grabeći prolaziti kroz život. Jer tko se usuđuje usprotiviti drskima? Najveće prisvajanje moći je raspolaganje tuđim novcem, najbolje proračunskim na čije raspolaganje oni na vlasti imaju pravo po zakonu. Njime se može kupovati sve lojalnost, putem svojih vijećnika zakonitost odluka, bildati moć, ugled, raspodjeljivati sinekure, prenamjenjivati zemljišta. Jednim potezom pera mogu se dojučerašnje i livade prenamijeniti u milijunski vrijedne nekretnine. Uz šutnju većine profitira manjina. Kao u kakvom lošem filmu o vjenčanju: neka kaže tko što ima protiv ili neka šuti zauvijek.

Ostavi komentar

Prethodni članak
Sljedeći članak

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE