Najviše boli kad dirneš u novac i interese

[layerslider id=”4″]

Ljudi su najosjetljiviji kad diraš u njihova stečena prava, komociju, interese i novac. Samo im to ne diraj! Otkako je Županijska bolnica ponovno vraćena u ruke osnivaču Međimurskoj županiji, oko nje se stvorio koloplet vanjskih i unutarnjih interesa. Karte su se promiješale i mnogi su bili zatečeni onim što su dobili u svom špilu. Novoizabrani ravnatelj Grudić naljutio je one koji su očekivali da će biti na voditeljskim mjestima odjela, ali nisu postali njegov izbor na koji ima kao ravnatelj pravo po zakonu. Neizbor ne može podnijeti svačiji ego jer vodeće mjesto nije samo veća odgovornost, već status, privilegije i novac.

Dirnuo je novi ravnatelj i u dosadašnji sustav nabave u bolnici. Umjesto parcijalnog naručivanja, uvodi javnu nabavu koja štedi novac, ali šteti pojedinačnim parcijalnim interesima zbog čega se nekome zatreslo tlo pod nogama.

Uz to, izbor ravnatelja miješa i političke veze, rastače stare i stvara nove saveze. Ne budimo naivni, ni jedan ravnatelj bolnice do sada nije imenovan a da nije bio aktivni član političke stranke, da ne nabrajamo tko je bio čiji član. Do sada su se izredali iz svih većih političkih stanaka: HDZ-a, SDP-a i HNS-a. Ne tim redoslijedom, nego iz tih redova. Međimurska županija je osnivač bolnice. To znači politika kojoj je, istini za volju, primarna zadaća stvarati uvjete za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu građana Međimurja. Upravno vijeće također je tijelo politike. I to je to, izbor ravnatelja je izbor politike. Za ravnatelja biraju čovjeka od svog povjerenja.

Pitanje je kako se ravnatelj zna nositi s tim političkim okvirom? Naime, on mora imati podršku politike iz Županije i od strane države, jer novac za bolnicu raspoređuju političari iz jednog i drugo proračuna. S druge strane mora dobro upravljati ljudima koji rade u bolnice i osigurati da su pacijenti zadovoljni uslugom koju dobiju u bolnici jer za to izdvajaju novac od redovnog i dopunskog osiguranja.

Uspješnost ravnatelja je u tome da se zna nositi s politikom i ljudima kojima upravlja. Politika rado sebi prisvaja rezultate kad stvari idu u dobrom pravcu, a brzo se distancira ako krenu po zlu, a ravnatelj je vezan za bolnicu i u dobru i u zlu.

 

 

Ostavi komentar