Život u Međimurju, a zarađivanje u inozemstvu

[layerslider id=”4″]

Jedno sasvim nedužno novinarsko pitanje dobitnici nagrade Zaklade dr. Vinko Žganec gdje obavlja praksu otkrilo je svu dubinu problematike našeg raspolaganja s ljudskim resursima. Nagrađena CNC operaterka, učenica drugog razreda već u fazi školovanja, ugovorom je vezana za slovensku firmu.

Odgovor učenice nama odraslima otkrio je mnogo toga. Među ostalim i to da je “međimurski san” živjeti u Međimurju, a zarađivati u inozemstvu. Mladi žele ostati u Međimurju, ali blizina radnih mjesta uz granicu čini svoje. Potpuno logično da je tako i mlada Anastazija iz Banfija izabrala praksu i ugovor deset minuta od kuće, nego da sat vremena putuje do Čakovca. U Međimurju javni prijevoz u funkcionalnom smislu ne postoji. Postoji samo organizirani prijevoz u školu, koji onda usput glumi i javni prijevoz. Drugo, domaći poslodavci još nisu dovoljno konkurenti prekograničnima.

Treće, to što domaći pozivaju djevojke za metalska zanimanja samo po sebi ne mora nadomjestiti nedostatak kadrove jer radna snaga je radna snaga, bila ona muška ili ženska. Oni iz grupe deficitarnih zanimanja biraju najpovoljnije okolnosti od blizine radnog mjesta od doma do visine plaće.

U sljedećoj fazi razvoja moramo razmišljati o tome kako spojiti ta dva sna u jedan; život i posao u Međimurju. Statistike govore da nezaposlenost u Međimurju pada, a zaposlenost raste. Međutim, ne možemo zatvarati oči pred time da je burza velikim dijelom ispražnjena i zbog odlaska u inozemstvo. Idući popis stanovništva pokazat će što nam se dogodilo. I to iz dva ključna pokazatelja o broju stanovnika i starosnoj strukturi preostalog stanovništva. Ako se prosječna starosna dob koja je već sada prešla četrdesetu opasno približi pedesetima ili čak prijeđe tu granicu, tada znamo da Međimurju zvono zvoni. Možemo mi koliko god isticati holivudsku krilaticu da su pedesete nove četrdesete, ali vozači kamiona, građevinski radnici, zavarivači i šivačice u tekstilnim pogonima nisu holivudske zvijezde, već umorni i iscijeđeni radnici koji sanjaju mirovinu.

Ostavi komentar