10.4 C
Čakovec
Subota, 25 ožujka, 2023

Biste li živjeli u Kataru?

Osim sjajne doze adrenalina i uzbuđenja te osjećaja zajedništva prilikom praćenja utakmice hrvatske reprezentacije, Svjetsko prvenstvo u nogometu koje se održava u Kataru približilo nam je kulturu, tradiciju i običaje te, za nas neobične, udaljene i nepoznate zemlje.

Slikama iz Katara možemo vidjeti da stanovnici zemlje uživaju visok životni standard, do čega su došli jer imaju jednu od najvećih svjetskih rezervi nafte i prirodnog plina. Sami  Katarci potomci su beduina i zadržali su tradiciju velikodušne gostoljubivosti te su pod velikim utjecajem islamskih običaja. Nama Europljanima izgledaju vrlo konzervativno. Na primjer, konzumiranje alkohola na javnim površinama je zabranjeno. Alkohol se može posluživati samo u ograničenom broju hotela koji ugošćuju uglavnom stranice. Konzumacija alkohola legalna je za nemuslimane starije od 21 godine, ali je strogo regulirana.

Konzervativnost se također vidi i u načinu odijevanja. Muškarci se obično oblače u lepršavu dugu, bijelu košulju i maramu na glavi pričvršćenu užetom koje podsjeća na kobru. Mnoge žene još uvijek nose crni ogrtač pune dužine, uglavnom preko zapadnjačke odjeće, ali druge jednostavno nose veo. Njihova tradicionalna nošnja često je ukrašena zlatnim ili srebrnim vezom, dok su otvorena ramena ili koljena strogo zabranjena. Ipak, takav način odijevanja mnogo je manje formalan nego u susjednoj Saudijskoj Arabiji. Spolovi su u javnosti po običaju odvojeni. To se uči još od malih nogu pa tako imaju i razrede u školama koji su odvojeni po spolu.

Seks prije braka također je zabranjen na papiru, a prije nekoliko godina vrijedila su i stroga pravila za turiste. Primjerice, pravila su bila toliko striktna da nevjenčani parovi nisu mogli u hotelu spavati zajedno u istoj sobi. Javno izražavanje ljubavi ne preporučuje se prakticirati, a ni ljubljenje ili grljenje nije prihvatljivo, pa čak ni za vjenčane parove. Imajući na umu sve ta pravila nanovo se podsjećamo u kakvoj slobodi zapravo živimo.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,065FanoviLajkaj
618SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE