Biste li mogli pretrčati pustinju bez kapi vode? Wim Hofu je to uspjelo…

Kako odrastamo, tako zaboravimo pravilno disati. Radi ilustracija, sjetite se samo nekog malog djeteta. Koliko samo oni energije i života imaju u sebi. Toliko da po cijele dane trčkaraju po dvorištu  ili po kući i još uvijek nisu umorni, a vi kad pokušavate dostići njihov tempo, padate u nesvijest. Zašto? Pa jer mala djeca znaju kako disati i taj kisik ih puni s jako puno energije. Ono što nama odraslima u današnjem svijetu jako nedostaje.

Ove je godine u Planetopiji izašla knjiga Metoda Wim Hof, Aktiviraj svoj puni potencijal. Wim Hof dolazi iz Nizozemske, a tijekom života dobio je nadimak Ledeni čovjek. Oborio je 24 svjetska rekorda povezanih s izlaganjem hladnoći i tako medicinske stručnjake ostavio u čudu. Na primjer, penjao se na planinu Kilimandžaro u kratkim hlačama, pretrčao je polumaraton bosih nogu iznad Arktičkog kruga, a u New Yorku  napravio je eksperiment sa stajanjem u spremniku s ledom duže od 112 minuta. Uspio je i pretrčati cijeli maraton kroz afričku pustinju Namib, a da pritom nije popio ni kap vode. Zvuči nemoguće,  zar ne?

Sve to uspio je, kako opisuje, zahvaljujući tehnikama za jačanje uma i tijela koje je razvijao više od 40 godina. Njegova Wim Hofova metoda sačinjena je od triju elementa. Prvi element je disanje, drugi kupanje u hladnoj vodi, a treći, i vjerojatno najbitniji da bismo uspjeli, predanost. Njegova metoda dovodi do manje stresa, poboljšanja našeg imuniteta, a neki su čak tom metodom uspjeli pobijediti dijabetes ili pak ublažiti teške simptome Parkinsonove bolesti i reumatoidnog artritisa.

Za sebe kaže da nije nikakav superjunak, ni genski čudak, ni guru. Ni sama metoda nije izmišljena, već navodi da ljudi već tisućama godina primjenjuju svjesno disanje i izlaganje hladnoći. Wim Hof ističe da je tajna zdravog života u nama samima. Možda je nova godina prilika da u svoj život uvedemo nešto novo i korisno. Za početak možete pokušati s Wim Hofovom metodom.

Ostavi komentar