Birači moraju postati izuzetno sebični i razmišljati samo o svom džepu

Nije važno što će nam obećati i što će staviti u svoje programe. Mi, kao birači i građani moramo biti pametni i pažljivo proučiti može li ekipa koja nam se nudi ostvariti to što obećaje. Ozbiljni političari bi biračima trebali dati ponudu kao kad biramo izvođače radova. U ponudi bi kao pri gradnji kuće trebalo biti specificirano sve što misle učiniti, u kojim rokovima i izvore sredstava odakle to misle namaknuti.

Građani bi tada kao kod izbora izvođača radova procjenjivali koliko se njima osobno takva politika isplati.

Ako sam nezaposlen, bolestan, a ne mogu pravodobno na terapiju ili se mrcvarim radeći za malu plaću, što mi znači novi društveni dom ili obnovljena cesta u mojoj ulici. Što mi znači nova sportska dvorana ako nemam za kartu koja se plaća za rekreaciju. Što mi znači novi hotel i ulaganje u turizam ako ne mogu autobusom ni na jednodnevni izlet na more da barem namočim noge. Što vam na kraju krajeva znači novi magnet u bolnici ako morate platiti iz svog džepa pretragu magnetskom rezonancom u privatnoj klinici?

Dakle, za promjenu birači moraju postati izuzetno sebični i razmišljati samo o svom džepu. O tome zašto im vade novac i koliko im ostaje u džepu.

Upravo tako, sebično, trebaju razmišljati građani. Krajnje je vrijeme da politički sazrijemo i počnemo razmišljati racionalno, a ne emocionalno i nezrelo, dopuštajući da nam podvaljuju mjesec u vodi.

Mjesec u vodi su one priče kad vas uvjeravaju o neviđenim postignućima u državi, a vi se osjećate pokislo jer ništa od tih postignuća nije stiglo na vašu kućnu adresu. Niti vam se podebljao račun u banci, niti ste kupili novi auto i još uvijek sjedite na pohabanoj sofi. U lonac ne stavljajte bolje komade mesa nego lani, a djeca vam razmišljaju o odlasku u inozemstvu. Pitate se kako to da su postignuća zaobišla baš vašu ulicu i vašu adresu?

Ne nasjedajte na prosjek, jer svatko živi samo od svojega. Beskućnik i vlasnik četiriju kuća u prosjeku svaki ima dvije, ali beskućnik i dalje spava na tvrdoj zemlji obložen kartonom.

Kad se tako postavite prema političarima i politici i  počnete zahtijevati, možemo očekivati promjene. I ne nasjedajte obećanjima svake nove lude koja se pojavi na političkom trgu razbacujući obećanja. Umijeće je znati kako obećanja pretvoriti u stvarnost, a to ne može svatko.

Ostavi komentar