5.2 C
Čakovec
Subota, 4 veljače, 2023

Bijela svijeća i cvijeće iz vrta bili su dovoljni

Ovog tjedna šokirao me podatak koliko otpada od lampaša svake godine stvorimo nakon blagdana Svih svetih. Nekako prije tog istraživanja nisam shvaćala koliko je to zapravo smeća. Šok je uslijedio kada sam pokušala dobiti konkretne podatke od naših općina i gradova. To se zapravo pokazalo kao komplicirana stvar jer neke općine zajedno s ostalim grobljanskim otpadom odvoze ostatke od lampaša pa onda nismo mogli dobiti najtočnije podatke, već one okvirne. No i ti podaci pokazuju da stvaramo jako puno smeća.

Prije nekoliko godina iz Nedelišća je pokrenuta inicijativa  #srceumjestolampaša kojom se pozivalo ljude da izrade svoj vlastiti lampaš koji će biti ekološki prihvatljiv, unikatan i na kraju krajeva bez troškova. Unatoč tome, još uvijek se kupuje mnogo lampaša. Neki kao da se natječu čiji će grob imati više tih plastičnih dodataka. Kao da je pokojnicima sada to bitno. A s druge strane, ti isti ljudi koji sada na grobove nose masu plastičnih lampiona možda su svoje pokojnike, dok su još bili  živi, svega tek nekoliko puta posjetili u životu.

Na tu temu razgovarala sam i sa svojom bakom koja se prisjetila kako su Svi sveti izgledali nekada, u vrijeme kada je ona bila mlada. Kao što mi je ispričala, bila je prava rijetkost da netko uopće ima spomenik na svom grobu. Imali su ih samo oni imućniji, dok je ostali puk imao uglavnom željezne ili drvene križeve.

Na njihove grobove donosile su se bijele duguljaste svijeće koje su se potom “naftikale” u zemlju na grobu. Dakako, nije to bilo kao danas, nego je bilo  riječi o tek nekoliko svijeća. Uz svijeće, nosili su se i buketi domaćeg cvijeća koje su bake imale u vrtu. Po bakinim pričanjima zvučalo mi je da je taj običaj bio odmjeren, a ne kao što se danas zbog konzumerizma pretvorio u, pa može se reći, plastičan cirkus.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,693SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE