2.1 C
Čakovec
Četvrtak, 2 veljače, 2023

Ako nisi ranjiv, ne možeš napredovati

Obožavam gledati filmove o poznatim osobama, njihovim poslovnim uspjesima i privatnom životu jer iz tih iskustava čovjek može puno toga naučiti. Jedan od takvih filmova koji me ovog tjedna oduševio jest dokumentarac Stutz o jednom od vodećih psihijatara današnjice Philu Stutzu. Ono što mi se na prvu svidjelo jest što je film snimljen neobično i nesvakidašnje, a šlag na cijeli film dodaje i činjenica da ga je snimio njegov pacijent Jonah Hill, inače glumac i režiser.

Danas, kada milijuni ljudi pate od nekog oblika mentalnih bolesti, taj film itekako dobiva na vrijednosti. U filmu Jonah vodi razgovor sa svojim psihijatrom i kroz njega daje gledatelju alate, odnosno vježbe koje poboljšavaju čovjekovo mentalno zdravlje i to potpuno besplatno. No nije ostalo samo na tome, u filmu se likovi prikazuju ranjivima govoreći o svojim životnim iskustvima koja su ih oblikovala. Sav taj razgovor popraćen je i duhovitim doskočicama, što je, kako priznaju obojica, još jedan oblik čovjekove obrane.

Dok sam redatelj progovara o svojoj borbi s kilogramima, psihijatar progovara o Parkinsonovoj bolesti, svojem odnosu s majkom i na kraju o svojim odnosima s ostalim ženama i o tome da nema djece.

– Ako želiš napredovati, ne možeš napredovati, a da nisi ranjiv. Jer svatko treba pomoć da bi napredovao. Neuspjeh, slabost, ranjivost… Sve te to povezuje s ostatkom svijeta, govori u filmu Stutz, dodajući da biti ranjiv nije nešto loše.

Za svako depresivno stanje psihijatar kaže da je najbitnije povratiti životnu snagu. Na dnu piramide životne snage nalazi se odnos prema vlastitom tijelu, potom slijedi odnos prema drugima, a na samom vrhu jest kao kruna životne snage odnos prema samome sebi. Kaže da bi svaki oporavak trebao započeti fizičkim vježbanjem jer ono povraća snagu preko 80 posto. To govori na temelju svog iskustva u radu s pacijentima preko 40 godina.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,692SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE