Zvučne udaraljke na koncertu Stanislava Muškinje u Glazbenoj školi Varaždin

Stanislav Muškinja

Od nastave s učenicima u Glazbenoj školi u Varaždinu preko rock sastava do Zagrebačke filharmonije. Tako bi se u vrlo kratkim crtama mogao opisati profesionalni put odličnog udaraljkaša mlađe generacije Stanislava Muškinje koji je svojim koncertom dao doprinos u proslavi 190. obljetnice Glazbene škole u Varaždinu. Bila je to prigoda za publiku u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole da upozna raznovrstan svijet udaraljki, te raspon instrumenata.

Muskinja_koncert (17)

Udaraljke postoje u svim vrstama glazbe i mislim da stoga i privlače sve generacije. Za ovaj koncert izabrao sam i svoja autorska djela, koja su i posveta nekim skladateljima, ali eto trudim se autorski repertoar što više razvijati. Poanta glazbe i općenito bavljenje glazbom je i stvaranje. Jedna faza je reproduciranje, ali treba pokušati nešto stvoriti i pronaći vremena za to, istaknuo je Muškinja koji je svoju glazbenu karijeru započeo privatnim satovima bubnjeva, a 2007. godine diplomirao je udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uslijedila su nakon toga i brojna usavršavanja kod svjetski poznatih glazbenika, te velik broj nastupa s orkestrima od komornih, simfonijskih, filharmonije, te sudjelovanje u čitavom nizu projekata u kazalištima pa do rock sastava.

Ovaj koncert nije samo poklon kolege Muškinje Glazbenoj školi, već je i njegovo zaposlenje na našoj školi poklon. Njegovim dolaskom Odjel za udaraljke se preporodio, jer bilježimo sve veći upis i interes učenika za upoznavanjem ovih krasnih instrumenata. Govorimo stalno da školu čine i učenici i profesori i to je u ovom smislu uistinu tako. Nakon profesora Muškinje došao je i profesor Magdalenić koji je trenutno na stipendiji u Indoneziji. Možemo tako s ponosom reći da je došlo do procvata udaraljkaške klase u Varaždinu“, naglasio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić, ističući kako su u punom jeku pripreme za mjuzikl Glazba srca mog Ivana Josipa Skendera. Još neko će se vrijeme probe odvijati u Glazbenoj školi, nakon čega sele u varaždinski HNK-a, gdje će djelo također bivšeg učenika slavljeničke škole biti praizvedeno krajem studenog.

foto: Glazbena škola Varaždin

Ostavi komentar