Zbrajaju se štete, državni vrh po drugi puta danas zasjeda

potres zagreb
Zagreb nakon potresa Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Grad Zagreb i dalje zbraja štete od jutrošnjih potresa koji su bili 5,5 po richteru pa 5,0 i još nekoliko manjih. Richterovom ljestvicom, kaže literatura označava se seizmička energija proizašla iz potresa. Podrhtavanja tla jačine manje od dva stupnja po Richteru smatraju se mikropotresima koje ljudi ne osjećaju. Od dva do pet stupnjeva bilježe manji i lagani potresi, a podrhtavanja tla jačine veće od 5 stupnjeva po Richteru smatraju se umjerenim. Veliki potresi koji izazivaju katastrofalnu štetu na većem području počinju pri 7 stupnjeva Richtera.

Naravno, slaba je to utjeha stanovnicima Zagreba koji su ostali bez domova ili su im domovi pretrpjeli oštećenja i još ne smiju u njih. Svi oni koji noćas neće moći spavati u vlastitom domu, bit će smješteni u studentski dom Cvjetno naselje. Stožer civilne zaštite već je organizirao i podjelu hrane, odnosno toplih obroka na tri tamošnja trga.

Sve druge žurne službe su na terenu, rade se procjene a započeo je i novi sastanak državnog vrha. Uz njih, solidarnost građana i to ne samo iz Zagreba vidljiva je na sve strane i svatko se uključuje u pomoć koliko može. No, pri tom treba paziti i na drugu opasnost koja prijeti od koronavirusa.

Jedina je sreća što za sada nema smrtno stradalih. Istina, u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj nalazi se dijete rođeno 2004. godine je teško ozlijeđeno tijekom potresa, u stanu u Đorđićevoj ulici.

Do 11 sati na području Policijske uprave zagrebačke za sad policija ima informaciju o ukupno 66 oštećenih objekata i 23 osobna automobila.

Najveći broj objekata i osobnih automobila oštećen je u samom centru Grada. Oštećene su Zagrebačka katedrala, Markova crkva, crkva u Palmotićevoj ulici, pošteđena nije ni zgrada Sabora, na području Dubrave dojavljeno je o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju.

Ostavi komentar