1.2 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

Zadarska sutkinja optužena za krađu u C&A je oslobođena

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je sutkinju Trgovačkog suda u Zadru T. G. (40) oslobodio optužbe za krađu, piše Dalmatinski portal.

Teretili su je za dva učina, oba u prodavaonici trgovačkog društva C&A u centru Supernova Zadar. Prvi datira iz 17. kolovoza 2022. U optužnici se navodi da je prišla policama te uzela haljinu od 300 kuna, jedan prsten vrijedan 39 kuna, suknju od 225 kuna te četiri bluze vrijedne nešto manje od 600 kuna. Odnijela ih je u kabinu, skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela čime je oštetila dućan za 1.138 kuna ili nešto više od 150 eura.

Drugi događaj zabilježen je 6. rujna. Okrivljena je, navodi optužnica, uzela sako vrijedan 366 kuna te dva para hlača vrijednih nešto manje od 500 kuna. U kabini je skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih odnijela, čime je oštetila trgovačko društvo za 873 kune ili 115 eura.

Ukupno, nastala je šteta od 2.012 kuna ili 267 eura. Sutkinju su s odjećom uhvatili na izlasku iz dućana u rujnu, a onda su je pregledom video nadzora optužili i za krađu iz kolovoza, prenosi Dalmatinski portal.

Premda se sve odvilo u Zadru, slučaj je završio u Splitu nakon delegacije predmeta. Glavna državna odvjetnica uputila je u slučaj splitsko Općinsko državno odvjetništvo, a potom je i sutkinja suda u Zadru zatražila delegaciju sudske nadležnosti uz obrazloženje da okrivljena radi u istoj zgradi suda i da je njoj osobno draga kolegica. Visoki kazneni sud odlučio je početkom prošle godine da će se sutkinji Grgas suditi u Splitu.

Obrana je odmah dala do znanja da će prigovoriti u slučaju izdavanja kaznenog naloga kojim bi sutkinja bila osuđena na uvjetnu kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu dana pa je spis upućen na optužno vijeće koje je potvrdilo optužnicu.

Prvo ročište održano je u rujnu 2023. godine. Na raspravu nisu došli predstavnici oštećene tvrtke, sudu su poslali dopis da ne žele doći na suđenje, niti imaju namjeru aktivno sudjelovati u postupku. Nisu željeli ni postaviti imovinsko-pravni zahtjev jer se zbog male vrijednosti radi o sitnom djelu krađe pa bi tako ovlašteni tužitelj zapravo bio oštećenik, navodi se u presudi. Obranu je okrivljena sutkinja iznijela na raspravi sredinom siječnja ove godine.

Ona tvrdi kako nije ušla u dućan C&A s namjerom da išta ukrade. Pojasnila je kako joj je cijela obitelj oboljela od Covida, ona po drugi put. Kada se vratila na posao, dobila je izuzetno složen predmet od četiri tisuće stranica, a tu je bila i njezina sestra koja je imala problema sa suprugom i njegovom ovisnošću o kocki. Sestra joj se javila dok je bila u dućanu. Bila je uznemirena. Sutkinja je u jednom trenutku primijetila da se dugo zadržala u trgovini i da će zakasniti otići po supruga i djecu. Krenula je van dućana, djelatnica ju je sustigla. Ona je razgovarala sa sestrom na mobitel, vratila se u dućan i pokušala razjasniti nesporazum, piše Dalmatinski portal.

Nekoliko artikala iz dućana je bilo u njezinoj vrećici za kupovinu, no nije sa njih skinula etikete, niti je imala namjeru otuđiti te stvari. Objašnjavala je djelatnicama da nije krala, kaže da je zaštitar vikao na nju. Došli su i policajci, djelatnica im je pokazala snimke video nadzora. Vidjela je da jedna djelatnica drži više etiketa, rekla im je da to nema veze s njom i da je sve jedan veliki nesporazum.

Požalila se da su policajci bili neugodni, pogotovo mlađi koji joj je rekao da je može biti sram. Pokazao joj je i jednu snimku krađe parfema. Rekao joj je da je to sigurno ona. Kazala mu je da ih može biti sram što tako pokušavaju riješiti slučaj.

U obrani je sutkinja navela da je smatrala kako cijelu situaciju može riješiti u dućanu i da se ovako nešto može svakome dogoditi. Istaknula je kako su artikli imali etikete, što je jasno vidljivo na snimkama video nadzora. ‘Koji to kradljivac ne bi uklonio etiketu ako je njegova namjera bila otuđiti artikl?’, zapitala se sutkinja.

Torbu joj je prekopala djelatnica dućana. Navukla je zavjesu pa nije vidjela što se događa.

‘Mogli su mi tako kazati da su pronašli tko zna koliko ukradenih stvari. Na kraju su rekle da su bile tri, a znam da potvrda o oduzetim predmetima glasi na četiri pa mi nije jasno. Osobno nisam dobila ništa na potpis, nego je to naknadno napravila zaštitarka’, kazala je okrivljena.

Ustvrdila je kako se na snimkama video nadzora vidi da 17. kolovoza nije bila u doticaju s ukradenim artiklima.

– Osjećam moralnu odgovornost zbog toga što sam išetala iz dućana ne plativši artikle, međutim, to nije bila namjera otuđenja, već isključivo posljedica mog rastresenog stanja zbog briga oko sestre koje su me užasno opteretile. Nakon svega, krenula je medijska hajka na mene, bez bilo kakvog uporišta u stvarnim činjenicama. Ne mogu reći da me sve skupa nije pogodilo. Moj život se promijenio iz temelja, ali savjest mi je čista jer znam što se zapravo dogodilo. Zbog svega sam dobila PTSP. Ne kažem da sam luda, ali ne daj Bože da nešto u trgovini zazvoni, ja se sva stresem. I dalje odlazim u Supernovu, ali ne više u C&A. Sada kada plaćam, opsesivno pitam prodavača je li skinuo zaštitnu etiketu. Imam torbicu u koju jedva stanu mobitel i novčanik, rekla je okrivljena.

Nakon provedenog dokaznog postupka, sud je zaključio da nije dokazano da je počinila kazneno djelo koje joj se optužnicom stavlja na teret pa je oslobođena.

Sud je procijenio da je za ovu situaciju jedini relevantan bio iskaz djelatnice trgovine koja je imala neposredna saznanja o događaju od 17. kolovoza. Svi preostali svjedoci svoja saznanja crpe ili iz snimki nadzornih kamera ili prepričavanja drugih djelatnica.

 

Izvor: Dalmatinski portal

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE