Za ne povjerovati: Primite izbjeglice na stan i Porezna vam lupi porez?!

Ilustracija: Porez na slidarnost, pa gdje je tu pamet?

Prema posljednjim podacima, u Hrvatsku je dosad ušlo 9660 raseljenih osoba iz Ukrajine, od kojih najviše žena i djece.

Preko graničnih prijelaza u Međimurju prošlo je preko Ukrajinaca, a svega njih 200 ostalo je na području Međimurske županije. Najveći izazov je kako im osigurati odgovarajući smještaj jer prihvatni centri služe samo za zbrinjavanje od 24 do 48 sati.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, najavio je da će se vlasnicima nekretnina, koji su svoje nekretnine ustupili raseljenim osobama, jednom mjesečno isplatiti troškovi upotrebe stambene jedinice na temelju ugovora sklopljenog s Ravnateljstvom civilne zaštite. Vlada je osigurala najviše do 3600 kuna za mjesečne troškove.

No sada se pojavila informacija da će građani u Hrvatskoj koji u svoj stan prime izbjeglice iz Ukrajine morat će na to platiti porez. Riječ je o tome da najmodavci u Hrvatskoj moraju s ukrajinskim izbjeglicama koje žele zbrinuti u svom stanu, potpisati ugovor o najmu, a na to se plaća porez, čak i ako je najam potpisan na nula kuna, kazali su iz Porezne uprave, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, ako je iznos najma prijavljen ispod tržišne cijene – u što se ubraja i besplatni najam – onda Porezna uprava određuje cijenu najma prema uvriježenim cijenama najma za mjesto u kojem je smještena nekretnina.

Ostavi komentar