Vlasnice tvrtke otele ženu i četiri godine je izgladnjivale i izrabljivale kao radnicu

nasilje
Ilustracija Foto: Pixabay

Zagrebački policajci dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54 i 57-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela trgovanja ljudima i otmice, piše Klikaj.hr.

Naime, sumnja se da su od kolovoza 2015. godine pa sve do prosinca ove godine obmanom i zloporabom teškog položaja 45-godišnjakinje, zajedno i po prethodnom međusobnom dogovoru, oštećenu zaposlile u vlastitoj tvrtki u okolici Zaprešića s ciljem njezina financijskog iskorištavanja i izrabljivanja kao radne snage.

Nakon što bi 45-godišnjakinji isplatile plaću, 54-godišnjakinja bi zajedno s njom odlazila u poslovnice banke na području Zagreba i Zaprešića te zahtijevala od nje da s računa podigne cjelokupni iznos novca te joj ga preda, dok je oštećenoj ostavljala minimalan novčani iznosi koji nije bio dostatan za osnovne životne potrebe.

Nadalje, od 45-godišnjakinje su zahtijevale da i nakon radnog dana obavlja kućanske poslove u njihovoj kući na području Črnomerca, što nije bilo navedeno u opisu poslova koji su dogovoreni prilikom zasnivanja radnog odnosa te su ujedno od nje tražili da osim radnog tjedna radi i vikende, kao i praznike od jutra do kasnih večernjih sati bez korištenja godišnjih odmora i slobodnih dana.

Nakon što je 2017. godine poznanik oštećene od 57-godišnjakinje posudio novac, od 45-godišnjakinje je zahtijevala da taj dug otplati svojim radom, iako je znala da nije odgovorna za postojeći dug te ju je prisiljavala da na poslu ostaje svaki dan do 23 sata, a ponekad i duže, dok joj je tijekom dana davala minimalne količine hrane.

Također, u prosincu 2018. godine, 45-godišnjakinji su protupravno oduzele slobodu te je zatvorile u ured tvrtke kojom su je prilikom prisiljavale da nazove poznanika te od njega i članova njegove obitelji traži da vrate posuđeni novac.

Kako bi ostvarila potpuni nadzor nad njom, 57-godišnjakinja joj je oduzela mobitel te joj zabranila kontakte s obitelji, a uz sve to blokirale su, a da ona to nije znala, mogućnost uspostave poziva s članovima obitelji.

Tijekom adaptacije njezine obiteljske kuće, koja je započela bez njezine suglasnosti, iz kuće je 57-godišnjakinja iznijela liječničku dokumentaciju 45-godišnjakinje.

Tijekom srpnja ove godine 45-godišnjakinja se na poslu ozlijedila te joj je 57-godišnjakinja zabranila da u bolnici kaže da se nesreća dogodila na njenom radnom mjestu. Nakon izlaska iz bolnice, unatoč preporuci liječnika da strogo miruje, već nakon tri dana je radila te obavljala sve potrebne poslove.

U četvrtak, 12. prosinca, 57-godišnjakinja se verbalno sukobila s 45-godišnjakinjom koju je tom prilikom vrijeđala i omalovažavala, čemu se 45-godišnjakinja usprotivila da bi je tada 57-godišnjakinja fizički napala.

Nakon svega proživljenog, oštećena je tada odlučila zatražiti pomoć policije koja je prikupila saznanja, opravdala sumnju i provela te dovršila kriminalističko istraživanje, a u konačnici zaustavila višegodišnje iskorištavanje žrtve. Također, policija je inicirala pružanje pomoći i zaštite žrtvi ovih kaznenih djela, odnosno upoznala ju i uputila na organizacije civilnog društva koje su se po pozivu aktivno uključile.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Ostavi komentar