Visoki troškovi kampanje – HNS svoj jedini mandat platio 2,1 milijun kuna

HNS je jedini svoj mandat dobio u 3. izbornoj jedinici u koju spadaju Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija. Predstavnici HNS-a su ukupno osvojili 21 785 glasova te su prema tome na svaki glas potrošili 96 kuna čime su postali rekorderi, piše Večernji.hr.

Na promidžbu stranke uoči izbora potrošeno je 2,1 milijun kuna, a taj će iznos biti veći kada se zbroje troškovi zadnjeg tjedna predizborne kampanje koje stranke tek trebaju dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu. U prva dva tjedna predizborne kampanje Restart koalicija je potrošila čak 8,3 milijuna, što je najveći iznos pri čemu su osvojili 41 mandat. Restart koalicija je za svaki glas na ovim izborima potrošila 20 kuna. HDZ je u isto vrijeme potrošio 7,6 milijuna kuna, a osvojio 66 mandata. Dakle, HDZ je prošao znatno jeftinije, pri čemu je  svaki glas platio 12,2 kune.

Najbolji omjer cjelokupnih troškova kampanje i postignutih rezultata na posljednjim parlamentarnim izborima imala je koalicija okupljena oko Možemo. Ukupno su potrošili 398 000 kuna te osvojili 7 mandata. Odnosno, svaki glas je koštao tek 3,4 kune. S druge strane, Živi zid je stranka s najviše propalih glasova odnosno imali su ih više od 37 000. Nisu ušli u Sabor, a u prva dva tjedna kampanje na promidžbu su potrošili više od 350 000 kuna.

Iako svaka stranka koja ulazi u Sabor iz državnog proračuna dobiva 135 000 kuna za svaki osvojeni mandat kako bi pokrili troškove izborne kampanje, nekima to ipak neće biti dovoljno da pokriju sve troškove, piše Večernji.hr.

Ostavi komentar