VIDEO: Ovogodišnja “Orehijada” u znaku torte spremljene po receptu starom više od sto godina

U organizaciji Općine Orehovica i Kulturno umjetničkog društva Fijolica, ove je godine održana peta po redu, turističko zabavna manifestacija pod nazivom “Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide”. Orehijada je manifestacija koja se po prvi put održala krajem travnja 2014. godine, s ciljem da stekne tradiciju održavanja i prepoznatljivost ne samo na lokalnoj već i regionalnoj razini, ističe Branko Sušec, predsjednik KUD-a Fijolica koji je i idejni začetnik ove sve popularnije manifestacije.

– Jednostavno, nastavlja Sušec postojala je potreba da se pokrene neka nova kulturno zabavna aktivnost u životu naše općine, a isto tako želja nam je bila da pokrenemo udruge, odnosno da cijelu ovu regiju dignemo na noge. Orehijada je dakle osmišljena tako da se obuhvati kulturni ali gospodarski aspekt ovog kraja. Ove godine pristiglo je više od trideset izlagača, OPG-ova, gospodarstvenika, umjetnika koji su na svojim štandovima predstavili proizvode, kao što su likeri, rakije, prirodni proizvodi od aronije, sirevi, bučino ulje, med, ručni radovi te proizvodi od keramike, metala i drva, ali ipak glavna tema je i dalje orah.Ono što je važno spomenuti je to, kako je ovo posljednja Orehijada na ovoj lokaciji. gdje nas nažalost prostor sve više ograničava jer smo došli I do tisuću posjetitelja. Stoga je u planu iduće godine, 6. po redu Orehijadu organizirati na prostoru uz novu školsku dvoranu , što će nam omogućiti I širenje samog programa manifestacije, kazao je Sušec.

Najveća atrakcija ovogodišnje manifestacije bila je “Torta od oreha” spravljena po receptu starijem od sto godina

Osim na desetke vrste kolača, slastica i ostalih proizvoda od oraha, posjetitelji ovogodišnje Orehijade najviše su čekali na degustaciju “starinske orehove torte” koju je za ovu prigodu ispekla Štefica Patarčec po receptu iz već požutjele bilježnice svoje susjede Anice Kolar koja je inače često sprema I to po receptu starijem više od sto godina. Kada je riječ o samoj pripremi ove ukusne slastice, za nju je bilo potrebno 40 jaja i više od dva kilograma oraha, kazala je gospođa Štefica, a sam postupak pripreme neka za sada ostane mala slastičarska tajna.

I ove godine izabrani su najbolja orehnjača, najljepši kolač na oko, najbolji orehovec i najvekši oreh

Na ovogodišnjoj orehijadi dodijeljena su ponovo su dodijeljena priznanja vezana naravno uz orah. Tako je prva nagrada za najbolju orehnjaču pripala Agnezi Juras iz Orehovice, druga je bila kao i prošle godine Katarina Patarčec iz Orehovice, a lanjska pobjednica Sanja Držanić iz Podbresta ove je godine osvojila treće mjesto.
Najljepše “kolače na oko” ispekli su Božica Matjašec iz Podbresta, kuharice Doma za odrasle osobe iz Orehovice i Ana Bratuša iz Orehovice. Najbolji liker, odnosno orehovec ove je godine ponovo imala Katarina Patarčec iz Orehovice, zatim Leo Ružić i Ana Bratuša, dok su “najdebleši oreh” imale članice Udruge žena Brest iz Podbresta, zatim Vlado Kraljić i Marija Ružić iz Orehovice.

Susret folklornih društava oduševio mnogobrojne posjetitelje

Govoreći o onom kulturnom dijelu, svakako treba istaknuti kako je  dio Orehijade i Susret folklornih društava. On je i ove godine tradicionalno započeo mimohodom sudionika ulicama Orehovice u pratnji Zrinske garde, lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, Puhačkog orkestra Općine Donji Kraljeveci Mažoretkinja iz Nedelišća.

Nakon toga pjesmom i plesom na pozornici Društvenog doma predstavili su se članovi dječje folklorne sekcije KUD-a “Fijolica“, ženska vokalna skupina “Ftičice“ iz Murskog Središća, KUD “Dragutin Domjanić“ Vugrovca, KUD Svoboda iz slovenskog Črnuča, Međimursko folklorno društvo Ljubljana, KUD “Petar Preradović“ Đurđevac, KUD “Donji Vidovec“, KUD “Tančec“ Jalševec Nartski, KUD “Vidovec” i gosti iz Rugvice.

Kako je bilo u Orehovici na 5. Orehijadi i semu kaj ide kcoj pogledajte u nastavku u priloženom videu.

Ostavi komentar