Varaždinski SDP protivi se stranačkom uhljebljivanju u Varaždinskoj županiji

Konferencija za novianre SDP-a Varaždinske županije

SDP Varaždinske županije u priopćenju za medije poslao u poruku – protivimo se novom zapošljavanju i stranačkom uhljebljivanju u Varaždinskoj županiji te u njenim ustanovama i trgovačkim društvima.

Donosimo ga u nastavku:

SDP Varaždinske županije protivi se novom zapošljavanju i uhljebljivanju stranačkih poslušnika u upravnim odjelima Varaždinske županije te javnim ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu Županije, a svoju odluku o podržavanju proračuna za iduću godinu uvjetovat će prihvaćanjem njihovih amandmana na predloženi proračun.

Glavne su to poruke sa konferencije za novinare Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije održane dan uoči sjednice Skupštine na kojoj će se, kao o središnjoj točki, raspravljati o prijedlogu proračuna za iduću godinu. Ono što najviše zabrinjava vijećnike SDP-a je povećanja sredstava za plaće odnosno za nova val zapošljavanja. Kako je naglasio Luka Zrinski svi ti novi troškovi ići će na račun građana ove županije.

-Najviše nas muči, siguran sam i većinu građana naše županije,  val novih zapošljavanja u Županiji i brojnim županijskim ustanovama. Bojimo se da taj val zapošljavanja za sobom nosi samo nova uhljebljenja stranačkih poslušnika i novi trošak na račun svih građana ove županije. Trošak za plaće tako je u 2022. godini planiran u iznosu od preko 42 milijuna kuna te dodatne naknade troškova zaposlenicima, čime se ukupan trošak za zaposlenike diže na preko 53 milijuna kuna u 2022. godini što je samo nastavak povećanja sredstva za plaće jer je aktualna vlast već ove godine povećala taj iznos u prvih šest mjeseci otkad su stupili na vlast – pojasnio je Zrinski dodajući  da ako se gleda konsolidirani proračun tada je iznos troška za plaće porastao od zadnje izmjene proračuna za 8,6 milijuna kuna, s tendencijom rasta za dodatnih 9 milijuna kuna u 2023. godini.

-Tako je trošak plaća od početnog plana za 2021. samo na zadnjim izmjenama proračuna povećan za 44 milijuna kuna – naglasio je Zrinski te najavio da će SDP imati šest amandmana na proračun gdje je najznačajniji onaj koji se odnosi na nastavnike koji rade u produženim boravcima.

-Tražimo osiguravanje dodatnih sredstava za plaće svih zaposlenika u produženom boravku učenika na području Varaždinske županije, čime bi se napokon omogućilo da županija tim zaposlenicima da ugovor na neodređeno radno vrijeme. U ovom trenutku, takve ugovore su dobili zaposlenici u gradu Varaždinu- pojasnio je Zrinski te naveo još pet amandmana od osiguravanja sredstava za daljnju provedbu projekta „Financijska pismenost i poduzetništvo“,  rast stipendija za studente i učenike te  iznosu od 100.000 tisuća kuna za  izravnu pomoć  radu Udruge za ranu intervenciju Varaždinske županije. Županijski SDP amandmanima  traži  provedbu projekta osiguranja higijenskih uložaka u školama Varaždinske županije po uzoru na grad Varaždina te u konačnici i sredstva za obnovu i uređenje antifašističkih spomenika i spomen-obilježja.

-Naši amandmani „teški” su ukupno 1,2 milijuna kuna. O njihovom prihvaćanju na sutrašnjoj sjednici ovisi i naše glasanje o samom proračunu – zaključio je Zrinski.

Inače, SDP će podržati  odluku o projektu “Prezentacijski centar Gomila u Jalžabetu” za koji smatraju da je hvalevrijedan projekt koji u sebi sadrži kako kulturnu, tako i potencijalnu turističku komponentu, što može samo dodatno pomoći u daljnjem razvoju Jalžabeta, ali i cijele Varaždinske županije. SDP će podržati i izmjene prostornog plana. Na temu odlaganja otpada i nefunkcioniranja sustava zbrinjavanja u sagi zvanoj Piškornica govorio je Mario Klapša, stoji u priopćenju varaždinskog SDP-a.

 

Ostavi komentar