Varaždin: Porezna uprava prva je „u tišini” ovršila Varteks!

Varteks
Varteks, Foto: Google Maps

Dok se u javnosti već danima proziva Grad i gradonačelnika za pokretanje ovrhe prema Varteksu iako je na to bio zakonski primoran, prema informacijama koje imamo, Varteks d.d. je, u velikoj tišini i bez ikakve informacije u javnosti, prva blokirala i ovršila država.

Prema informacijama koje imamo, stoji u priopćenju iz grada Varaždina, nakon raskida predugovora s Kauflandom, prva i to u tišini i bez ikakve informacije u javnosti, Vartks d.d. prva je blokirala i ovršila država, točnije Porezna uprava s osnove duga neplaćenog PDV-a i to u visini od cca 1,5 milijuna kuna. Tako je država u proteklih nekoliko dana s blokiranog računa Varteksa već „skinula“ više pola iznosa koji je dala na ovrhu dok Gradu nije uplaćena ni lipa.

Što joj piše u varaždinskom objašnjenju pročitajte u nastavku:

S obzirom na ozbiljnost situacije, ali i spremnost gradske uprave da u zakonskim okvirima Zakona o fiskalnoj odgovornosti pomogne da se prevlada ova kriza, jučer je u Gradskoj vijećnici održan sastanak s vodstvom Sindikata, financija i pravnih poslova Varteksa na kojem se razgovaralo o mogućnostima rješenja za ovu vrlo tešku situaciju u kojoj se našla tvrtka.

Na sastanku je, između ostalog, iznesena  informacija kako se u četvrtak očekuje sastanak najvećih vjerovnika Varteksa koji bi se navodno trebao održati u HBOR-u.

U pitanju je 850 radnih mjesta

Imajući na umu sve teškoće u kojima se nalazi Varteks, ostaje nada kako će prevladati razum svih vjerovnika, a posebice onih koji su blokirali posljednji dogovor o prodaji zemljišta za potrebe izgradnje trgovačkog centra, da u ime interesa očuvanja Varteksa i 850 radnih mjesta u prerađivačkoj industriji, potvrde svoju deklaratornu spremnost za spas Varteksa i istu pretoče u konkretna djela.

Na žalost, stječe se dojam da su određeni špekulativni interesi nekih vjerovnika zaustavili ovaj projekt kojim bi tvrtka dobila prijeko potrebnu financijsku injekciju i mogla podmiriti plaće svojim radnicima, vratiti dio svojih dugova prema dobavljačima i time dobiti prijeko potrebno vrijeme za daljnju konsolidaciju s obzirom da Varteks ima ugovorene poslove praktično do kraja godine uz zadovoljavajuće stanje zaliha i prodaje.

Grad Varaždin je svoju spremnost za rješavanje problema iskazao izdavanjem potrebne građevinske dozvole za izgradnju tog trgovačkog centra u vrlo kratkom roku čime smo na djelu pokazali da nam je stalo do radnika Varteksa i rješavanja ovog velikog problema.

Čvrsto vjerujemo da Varteks još uvijek ima budućnost, ali za to će trebati doći do hitnog i kvalitetnog dogovora ključnih vjerovnika. 

 

Ostavi komentar