Uštedite na računima za plin

trovanje plinom
Ilustracija: Plinski bojler

Stigli su hladniji dani, a s njima i sezona grijanja. Ono što sve brine je mogući porast cijene plina. 

Ovlašteni zagrebački plinoinstalater te donedavni pročelnik Sekcije plinoinstalatera i plinoservisera pri Hrvatskoj obrntničkoj komori, Tihomir Mihalić, za Večernji list objasnio je kako možete uštedjeti na računima za plin.

Jedan od način štednje plina je naravno redovni servis. Redovni pregled bojlera uvijek treba napraviti, ne samo iz financijskih već i signornosnih razloga jer može spriječiti tragediju koja se događa svake godine – trovanje monoksidom.

Postoji i trik s temperaturom vode kombiniranih bojlera koji može dovesti do bitne uštede.
– Ljudi često namjeste temperaturu bojlera na 50 stupnjeva, ali na toj se temperaturi ne mogu tuširati, pa onda kombiniraju hladnu i toplu vodu. Ekonomičnije bi bilo odmah bojler postaviti na nižu temperaturu, kad nema potrebe na mješalici je hladiti. I dolazi do uštede – kaže plinoinstalater.

Treći način uštede jest kupovina programskih termostata koji samostalno reguliraju temperaturu grijanja u stanu ovisno o potrebama stanara. Može se, primjerice, postaviti tako da stan počne grijati pola sata prije dolaska ukućana, a kroz dan, kada nikog nema doma, održavati hladniju temperaturu.
– Programski termostati danas mogu se spojiti i s vrlo starim bojlerima, a nisu skupi. Neki se kreću i od 500 do 600 kuna. Zaista su isplativi.

Za kraj, dodaje da nije pametno isključivati i uključivati bojler u pokušaju uštede energije. Najbolje je, savjetuje, držati stabilnu temperaturu od, recimo, 15 stupnjeva preko noći, jer će bojler stalno nadogrijavati temperaturu, što je štedljivije od gašenja i ponovno paljenja bojlera.

Ostavi komentar