Unatoč raznim mogućnostima bezgotovinskog plaćanja, gotovina još uvijek prevladava u Hrvatskoj

novac
Bezgotovinsko plaćanje još u Hrvatskoj ni izbliza nije istisnulo gotovinu.

Sve vmanje nosimo gotov novac u novčaniku, a sve više plaćamo karticama. Međutim većna transkacija u Hrvatskoj još se uvijek obavlja gotovinom. Uz porast bezgotovinskih platnih transakcija raste i potražnja za gotovinom, koja je u Hrvatskoj tradicionalno najzastupljeniji način plaćanja te je tako prošle godine 79% transakcija bilo izvršeno gotovinom, odnosno 54% vrijednosti svih transakcija, pojasnio je Boris Vujčić, guverner HNB-a naglasivši da će gotovina zasigurno ostati na tržištu u upotrebi još neko vrijeme.

Govoreći o bezgotovinskim platnim transakcijama guverner Vujčić kazao je kako je dosadašnjem porastu uvelike pridonio razvoj internetskoga i mobilnog bankarstva te kartičnih plaćanja. Posljednjih nekoliko godina bilježi se snažan razvoj mobilnog bankarstva, pa se tako u prošloj pandemijskoj godini čak 39% građana u Hrvatskoj koristilo mobilnim bankarstvom.

Pojava kriptovaluta ubrzala je tehnološki razvoj na financijskom tržištu te je kod središnjih i komercijalnih banaka osvijestila potrebu za osiguravanjem jeftinijega platnog prometa na međunarodnoj razini, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Guverner Vujčić ustvrdio je da je općeprihvaćeni, takozvani fiat novac koji izdaju središnje banke još uvijek superioran kriptovalutama i kada je riječ o brzini i sigurnosti i kada je riječ o širokoj primjenjivosti i stabilnosti.

 

Ostavi komentar