Ulaže se 45 milijardi kuna u hrvatsku prometnu infrastrukturu!

valentino škvorc načelnik pruga28

U Hrvatskoj se punom parom radi na modernizaciji prometnog sektora, a upravo kako bismo otkrili što se sve gradi i što se sve planira graditi u novome mandate ove Vlade potražili smo odgovore u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, piše HAK

Što se tiče prometnog sektora, trenutačno je u tijeku realizacija niza infrastrukturnih projekata vrijednih više od 20 milijardi kuna. U sljedećem razdoblju očekuje se nastavak investicijskog ciklusa, tako da se tijekom operativnog razdoblja 2021. – 2027. planira uložiti dodatnih 45 milijardi kuna u gradnju i obnovu prometne infrastrukture diljem Republike Hrvatske – doznajemo od Ivane Škarić, glasnogovornice ministarstva.

Napominje kako će najveći naglasak biti na modernizaciji željezničke infrastrukture, s posebnim naglaskom na završetak Nizinske pruge i cijele trase Koridora X. Procjena je kako će ulaganje u ovaj sektor prometa premašiti 22 milijarde kuna.

Tako se kroz sljedeće tri godine očekuje završetak projekata: modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok, rekonstrukcija i izgradnja pruge Dugo Selo – Križevci, rekonstrukcija i  izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica, nadogradnja i elektrifikacija pruge Vinkovci – Vukovar, kao i rekonstrukcija i izgradnja drugog kolosijeka Hrvatski Leskovac – Karlovac (ukupna vrijednost navedenih projekata iznosi osam milijardi kuna).

Dodatno, priprema se i projekt izrade studijske dokumentacije za tzv. Ličku prugu.

Ostavi komentar