Krunoslav Jakupcic, predsjednik Uprave Hrvatskih suma. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tijekom petka Pnuskok je počeo s brojnim uhićenjima vezanih za slučaj Hrvatskih šuma, ali i neke druge sumnje u korupciju zbog kojih su ‘pali’ direktor Hrvatskih šuma, bivša gradonačelnica Knina i državna tajnica Josipa Rimac, ali pomoćnica međimurskog ministra gospodarstva Darka Horvat Ana Mandac, kao i još niz osoba povezanih s funkcijama na koje su stigle iz kvote i članstva HDZ-a, piše

Kako neslužbeno doznajemo, tadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić protivio se njegovu ustoličenju, čak ga je i nekoliko puta za mandata htio smijeniti, ali u tome nije uspio. Hapšenje u ovom trenutku, netom prije parlamentarnih izbora mnogi pak tumače obračunom frakcija unutar HDZ-a, kao i odmetnutih im članova. Zaposlenici Hrvatskih šuma Jakupčićevo su hapšenje danas dočekali u nevjerici, jer ih dio u tvrtki zbog zgrade oštećene potresom radi od kuće.

Kao predsjednik uprave HŠ-a, Jakupčić ima neto plaću od 29,297 kuna, 7 tisuća kuna veću od premijera Andreja Plenkovića i za 4 tisuće veću od predsjednika Zorana Milanovića, a jedan od njegovih prvih poteza u fotelji čelnika Šuma bila je smjena 13 od 16 upravitelja podružnica HŠ-a.

U imovinskoj kartici ima prijavljena dva stana u Zagrebu i apartman u Pirovcu u vrijednosti od oko 2 milijuna kuna. Ima 300 tisuća kuna ušteđevine, šumu u Kozarevcu i njivu u Maloj Erpenji te dva automobila Renault Megane iz 2011. i VW Passat iz 2014. godine.

Jakupčiću se, podsjetimo, na teret stavljaju zlouporaba položaja i trgovanje utjecajem. Iako se prvotno spekuliralo kako je riječ o pogodovanju za drvnu sirovinu, koja je u drvoprerađivačkom sektoru godinama kamen spoticanja, priča o sirovini zaključena je prije nekoliko godina otkako se proizvođači pri udruženju u HGK sami dogovaraju koliko tko zaslužuje, temeljem ispostavljenih faktura u realnom vremenu, što su i koliko proizveli.

No iako je tu uvijek nezadovoljnih, zna li se da se drvo i sječka Hrvatskih šuma godišnje mjere stotinama milijuna kuna, te da Šume gospodare s više od 2,2 milijuna hektara šuma i 40-ak državnih lovišta, mnogi su bili iznenađeni što je Jakupčić, kako se čuje, pao na investiciji Vjetroelektrani Krš-Pađene vrijednoj 1,8 milijardi kuna, gotovo koliko i gradnja Pelješkog mosta, piše Večernji.hr.

Ostavi komentar