6.7 C
Čakovec
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Ugostitelji i ministar financija dogovorili neoporezivi tretman napojnica

Neoporezivi tretman napojnica će povećati prihode zaposlenika u turizmu.

Pozdravljamo napore Ministarstva financija za zakonskim reguliranjem neoporezivog tretmana dijela napojnice, poručuli su iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

-Inicijativa za neoporezivim tretmanom napojnice je krenula 2019. godine u sklopu mjera koje je Nacionalna udruga ugostitelja predlagala za dugoročan boljitak turističkog sektora. Od tada smo zajedno s Ministarstvom financija realizirali nekoliko ključnih mjera za ugostiteljski sektor, a neoporezivi tretman napojnice se nameće kao važno rješenje za sustavno kreiranje poticajnih uvjeta rada u ugostiteljskom sektoru.

Suočeni s odljevom domaćeg radnog kadra i nekonkurentnim uvjetima rada na Mediteranu, prepoznali smo prostor za povećanje primanja naših zaposlenika u neoporezivom tretmanu dijela napojnice.

Ministar financija Marko Primorac je rješavanjem ovog problema pokazao veliku volju za povećanjem primanja zaposlenih u ugostiteljskom sektoru, što će u konačnici rezultirati konkurentnijom uslugom i poticanjem rasta cjelokupnog gospodarstva kroz osobnu potrošnju ugostiteljskih djelatnika.

Za napojnicu možemo reći da je sastavni dio naše kulture poslovanja, no o njoj se u povijesti nije previše raspravljalo. Pitanje poreznog tretmana napojnice je postalo aktualno s raširenijom pojavom kartičnog plaćanja. Tada se utvrdilo da naše zakonodavstvo ne prepoznaje napojnicu kao nagradu zaposleniku već kao plaću. Na svaku napojnicu ste dužni obračunati pripadajuće, poreze, prireze i doprinose.

Primjerice, ostavite li ugostiteljskom djelatniku napojnicu od jednog eura putem kartice, on će od toga, zbog trenutnog poreznog tretmana, u konačnici dobiti tek nešto više od pedeset centi. Ovakav porezni tretman je često predstavljao demotivirajući faktor u poslovanju.

Plaćanje karticama u ugostiteljskom sektoru bilježi pozitivan trend posljednjih pet godina, a samim time se povećala potreba za reguliranjem neoporezivog tretmana napojnice.

Usvajanjem našeg prijedloga, napojnica će do određenog iznosa biti neoporeziva, a potom se tretirati tek odgovarajućom stopom poreza na dohodak.

Važno je napomenuti da će neoporezivi tretman napojnice jednako pozitivno utjecati i na druge uslužne djelatnosti u kojima postoji kultura dobrovoljnog ostavljanja nagrade iznad visine iznosa plaćanja na računu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,042FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE