U Varaždinu predstavljena nova politička opcija – politička platforma Budimo grad

Platforma Budimo grad
Predstavljena nova politička platforma Budimo grad u Varaždinu.

U subotu, 28. studenog je na prostoru staroga grada u Varaždinu predstavljena politička platforma Budimo grad, priopćili su za javnost.

– U svom su obraćanju medijima govorili o motivima i razlozima zbog kojih su se okupili, o tome tko su i načelima kojima će se voditi u svom radu. Motive aktiviranja, kao i motive zbog koji su platformu nazvali Budimo grad objasnila je Tena Rak. Ime platforme Budimo grad odabrano je zbog želje okupljanja ljudi koji vole Varaždin i žele zaustaviti njegovo potonuće, probuditi uspavanu građansku svijest i potaknuti buđenje, odnosno, potaknuti promjene kojima će Varaždin napredovati – za sve građane.

Dubravka Novak opisala je Budimo grad kao lokalnu, nezavisnu, građansku i političku platformu nastalu iz nezadovoljstva građanki i građana okupljenih u građanskim inicijativama na društvenim mrežama, a njihove članove kao obrazovane, odgovorne, ostvarene, dobronamjerne osobe s profesionalnim i osobnim kredibilitetom i integritetom, koji su zabrinuti za budućnost Varaždina, odlučili pokušati izravno, sudjelovanjem u političkim procesima, utjecati na način na koji se donose odluke o budućnosti građanski i građana, a na temelju univerzalnih, demokratskih vrijednosti koje su na političkoj sceni izblijedile, a ponegdje i nestale.

Nikola Kumek je istakao kako prije svakih izbora, isti političari Varaždinkama i Varaždincima obećavaju iste stvari: rješavanje bala smeća, biotehnološki park, nadvožnjak, novi starački dom. Ocijenio je da neki idu toliko daleko da obećaju i brzi vlak, i novu trasu pruge do Zagreba. Nažalost, jedino što se u našem gradu uspješno gradi su korupcijske afere. – rekao je. Na čelu grada imamo gradonačelnika koji koalira sa svojim suosuđenikom za korupciju, g. Pataftom. Da ironija bude još̌veća, sa njima je u vijeću i g. Sevšek koji je branio Ivana Čehoka i dočekivao ga ispred Remetinca. Sve korupcijske afere ne bi bile moguće ni bez podrške HDZ-ovih i HNS-ovih gradskih vijećnika. Dokle god institucije Republike Hrvatske ne sprečavaju i kažnjavaju ovu korupciju, mi građani zadnja smo linija obrane našega grada od ove pljačke i otimačine. Sve afere u našem gradu direktna su posljedica manjka transparentnosti i potpunog izostanka političku odgovornosti. Upravo zato suštinski moramo promijeniti način upravljanja našem gradom,  zaključio je Kumek.

Platforma će inzistirati na odgovornosti, transparentnosti, na građanskoj participaciji i na učinkovitosti rada gradske uprave. Tražit će i očekivati da gradska vlast postupa zakonito, transparentno i odgovorno te da stvarno uključi građane u upravljanje gradom. To smatraju jedinim putem da građani ponovno steknu povjerenje u politiku. Ovu promjenu ne možemo ostvariti sami, nego jedino uz potporu građana, zaključio je Ivan Obadić.

Ostavi komentar