U subotu se održava izložba bučinih ulja u Varaždinu

Bučino ulje
Ilustracija

Sutra, u subotu, 21. svibnja u Varaždinu se održava 4. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria i 11. Izložba bučinih ulja Hrvatske 

Organizator Izložbe je Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota.

Izložba se otvara u 10:30 u skupštinskoj dvorani županijske palače na Franjevačkom trgu. 

Za titulu šampiona i nagradu od 2000 eura te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 158 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i prvi put Češke.

Na ovoj jedinstvenoj izložbi sudjeluju isključivo 100 posto čista ulja, a natječu se u dvije kategorije, djevičansko bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom, uz prženje, te hladno prešano bučino ulje.

Uz domaćina župana Anđelka Stričaka i njegove suradnike, na otvorenju Izložbe prisustvovat će državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, brojni drugi uzvanici i proizvođači bučinog ulja.

Već od 9 sati na štandovima ispred Županijske palače građane očekuje bogata ponuda raznovrsnih bučinih ulja i proizvoda od buče. Bit će tu doista različitih i posebnih proizvoda, u slanoj i slatkoj verziji, s različitim dodacima ili pak prelivenih čokoladom.

Uz to će sve biti dodatno „zaslađeno“ tradicionalnim i autohtonim kolačima koje će ponuditi članice Udruge žena Trnovečko srce, Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ i KUD „Lepoglavski pušlek“ iz Lepoglave.

PROGRAM IZLOŽBE

Od 9 sati – Prigodna prodaja bučinih ulja ispred palače Varaždinske županije

10:30 – Otvorenje izložbe

11 sati – Interpretacija rezultata ocjenjivanja – Bioinstitut d.o.o., Čakovec

11:30 – Proglašenje najboljih ulja – dodjela diploma i priznanja

12 sati – Izjave za medije

 

Ostavi komentar