U Split stiže jedan od najvećih američkih nosača aviona vrijedan 6,2 milijarde dolara

USS George H.W. Bush u ovom trenutku predvodi veliku NATO-ovu vojnu vježbu Neptune Strike 2022, koja testira spremnost za odvraćanje i obranu diljem euroatlantskog područja, piše Večernji list

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg posjetio je nosač zrakoplova američke mornarice USS George H.W. Bush na nuklearni pogon. Brod se nalazi u Jadranskom moru, a idućeg bi mjeseca trebao uploviti pred luku Split.

Bush trenutno vodi udarnu skupinu nosača pod zapovjedništvom NATO-a, što je Stoltenberg nazvao demonstracijom sposobnosti i predanosti SAD-a Savezu. Dodao je kako ovaj nosač svaki dan šalje snažnu poruku savezničkog odvraćanja, objavljeno je na stranicama NATO-a.

USS George H.W. Bush u ovom trenutku predvodi veliku NATO-ovu vojnu vježbu Neptune Strike 2022, koja testira spremnost za odvraćanje i obranu diljem euroatlantskog područja. U vježbu je uključeno više od 80 zrakoplova, 14 brodova i oko 6000 pripadnika iz 24 članice NATO-a i partnerskih država, uključujući Finsku i Švedsku. Pretpostavka je da će nakon završene vježbe nosač zrakoplova krenuti prema Splitu.

Glavni tajnik Stoltenberg nazvao je ovo savršenim primjerom transatlantske veze Europe i Sjeverne Amerike i njihova zajedničkog djelovanja u sklopu NATO saveza. On je istaknuo kako raspoređivanje pokazuje našu sposobnost brzog jačanja naših saveznika i projiciranja moći diljem Saveza.

Stoltenberg je dodao da NATO-ova snaga pomaže spriječiti bilo kakvu pogrešnu procjenu slanjem jasne poruke: NATO će štititi i braniti svaki centimetar savezničkog teritorija.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE