U Hrvatskoj minimalac, a u Austriji 80-90 posto plaće!

euri
Osim jeftinih kreditnih linija, moratorija ili reprograma na plaćanje poreznih davanja, čuvanje zaposlenosti prioritetna je mjera i u drugim državama, piše Večernji list.

Način pomoći, dakako, različit je ovisno o snazi i financijskim mogućnostima države. Italija će, primjerice, svima koji su samozaposleni, a ostali su bez posla, isplatiti 500 eura mjesečno.
Solidarnom se u ovom slučaju prema radnicima postavila Austrija koja će u pogođenim tvrtkama isplaćivati 80-90% plaće zaposlenih, kao i socijalno osiguranje. No, isto tako treba znati da je do četvrtka u Austriji bilo 75 tisuća novoprijavljenih radnika na tamošnjoj burzi i većina je ostala bez posla zbog zatvaranja lokala i skijališta. Inače, Austrija spada u zemlje koje imaju jaku socijalnu zaštitu, ali i visoke stope doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te porez na dohodak koji za više platne razrede ide iznad od 50 posto.
Irska, kamo je migriralo jako mnogo hrvatskih građana, faktički sve otpuštene ostavlja na ulici s minimalnom zaštitom jer su njihovi doprinosi mali, pa su im i naknade za vrijeme bolovanja i nezaposlenosti male, donosi Večernji list.

Ostavi komentar