15.6 C
Čakovec
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

U Ameriku uskoro bez viza

Stopa odbijenih viza za turistička putovanja u Ameriku pala je na 2,69 posto u prošloj godini, objavili su iz američkog veleposlanstva u Zagrebu i zahvalili hrvatskim vlastima, Vladi, MUP-u i MVEP-u na suradnji, piše Večernji list.

To znači da je i službeno ispunjen i jedan od posljednjih uvjeta između ukidanje viza između SAD-a i Hrvatske – američki zakoni kažu da omjer podnesenih i odbijenih zahtjeva mora biti manji od tri posto i to je uvjet za ulazak u bezvizni režim sa Sjedinjenim Državama.

Preostalo je riješiti samo još nekoliko tehničkih detalja koji zahtijevaju dolazak američkog izaslanstva u Hrvatsku što je zbog COVID-a otežano, ali pozitivan ishod u ovom trenutku nije u pitanju, neslužbeno doznajemo. Takodjer, promjena američke administracije neće imati utjecaja na konačnu odluku američke strane.

Hrvatska će time napokon riješiti pitanje na kojem se radilo od kraja 90-ih, ali bez uspjeha, koje je hrvatske državljane stavljalo u posebnu kategoriju, pogotovo nakon ulaska u EU, kada je Hrvatska bila jedna od samo nekoliko zemalja EU čiji državljani trebaju vize za turistička i poslovna putovanja u SAD.

Jednom kad država udje u bezvizni program, jako teško će iz njega ispasti. Inače, druge EU države koje još trebaju vizu, poput Bugarske, Cipra ili Rumunjske, i dalje su na visokom stupnju odbijenica, od šest do čak 12 posto.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,652FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE