6.9 C
Čakovec
Ponedjeljak, 16 studenoga, 2020

Turistički se sektor nada novoj rundi potpora i poručuju: “Rezultati neće biti dovoljni za zadržavanje radnih mjesta”

cikloturizam biciklisti biciklizam bicikl
Ilustracija

Otvaranje granica i popuštanje epidemioloških mjera polako privlači turiste u Hrvatsku, a trenutačno ih se kod nas odmara 39.000. Međutim, to je premalo za zaradu uz gubitke koji su već sada preveliki. Država će i idući mjesec pomoći najugroženije sektore, no oni već zazivaju nove mjere.

Opatija, kraljica turizma, ovih je dana poluprazna. Prazne šetnice ne vesele hotelijere i iznajmljivače, ali nadu turističkom sektoru daje veliki interes stranaca za odmor na našoj obali. Ipak, bez državnih potpora za brojne djelatnosti nema opstanka.

“Mislim da bi RH trebala skoro cijelu godinu i dalje pomagati onima koji su ispod nekakvog postotka koji nije zadovoljavajuć i koji ne mogu preživjeti”, rekao je Milan Vasić, suvlasnik restorana.

Za sada je pomoć od 4000 kuna po radniku osigurana za lipanj, i to samo za turizam, ugostiteljstvo, prijevoz putnika i organizaciju događanja. U ta četiri sektora zaposleno je oko 100.000 radnika, a uvjet za dobivanje pomoći je ostvaren pad prihoda veći od 50 posto.

Kada je pad prihoda potpun, tvrdi organizator vjenčanja Arsen Maršanić, uvjete nije teško zadovoljiti pa ni pričekati subvenciju.

“Nije bilo baš, kako je rečeno, do 15., nego je došlo 10 dana kasnije, ali je glavno da smo dobili. To nam je u ovom trenutku najvažnije”, rekao je Maršanić.

“Sada su problemi toliko veliki da ja mislim da će svi poduzetnici prihvatiti tu obvezu da ne isplaćuju dobit niti nagrade svojim upravama. Ja mislim da je to u redu”, rekao je Hrvoje Meštrović iz Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika.

Sretni zbog pomoći, ali u strahu zbog neizvjesne situacije, ljudi iz Hrvatske udruge turizma smatraju da bi mjere trebalo produžiti sve do Uskrsa iduće godine.

“U ovom je trenutku sasvim izvjesno da rezultati ove turističke sezone neće biti dovoljni za zadržavanje svih radnih mjesta i svih gospodarskih subjekata do početka naredne turističke sezone”, rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Prenosimo: dnevnik.hr

Ostavi komentar