Tko su kandidati iz Međimurja za EU izbore

U nedjelju, 26. svibnja održat će se izbori članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Izbori se provode na biračkim mjestima na području cijele naše zemlje, a u inozemstvu na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Čak 33 kandidacijske liste i 396 kandidata

Zanimanje za ove izbore iznimno je veliko u našem političkom miljeu. Na izborima za Europski parlament, natjecati će se čak 33 kandidacijske liste, dvije neovisne i 31 stranačka, odnosno koalicijska. Toliko ih je predano Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) do kraja utorka kada je bio rok za predaju. Prije pet godine za mjesto u Europskom parlamentu natjecalo 25 listi, osam manje nego ove godine.

Birači će birati između među 396 kandidata, što je stotinjak više nego prije pet godina.

Nije čudno da bi mnogi u našoj zemlji vrlo rado primali plaću oko 5.000 eura neto mjesečno uz brojne druge benificije koje se dobivaju izborom u EU parlament.

Birači u zemljama Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u EP predstavljati sljedećih pet godina. Izbori za 12 zastupnika u Europski parlament u Hrvatskoj se održavaju 26. svibnja.

Birači će zaokruživati samo jednu listu ili kandidata. S obzirom da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica na osnovu palih glasova i dobivenog postotka određivati će se broj zastupnika. Izborni prag za ulazak kandidata s liste u EU parlament u Hrvatskoj je 5%, ali moguće je da on bude nešto viši.

I u Međimurju je porastao interes među političarima za kandidiranje u Europski parlament. Tako se 11 kandidata iz Međimurja nalazi se na raznim listama. Po abecedi prijavljenih lista to izgleda ovako.

Na listi Blokiranih nalaze se dva kandidata na 9. mjestu je pozicioniran Ivica Smolić iz Šenkovca, a na 10. mjestu Ivan Hegeduš iz Čehovca.

Sunčana Glavak iz Čakovca je na 5. mjestu liste HDZ-a. Miljenko Cmrečak iz Murskog Središća je na 4. mjestu liste Hrvatske demokršćanske stranke. Matija Posavec iz Čakovca kao nositelj je i na 1. mjestu HNS-ove liste. Marina Gradišer iz Čakovca na 6. je mjestu liste Amsterdamske koalicije koju čini više stranka. Blaženka Zvošec iz Kotoribe je na 6, mjestu liste HSLS-a. Ervin Vičević iz Praporčana je na 3. mjestu na listi Reformista. Mladen Novak je na 9. mjestu liste SDP-a. Gorkić Taradi iz Čakovca je na 5. mjestu liste Slobodne Hrvatske. Branimir Bunjac iz Mihovljana je na 5. mjestu liste Živog zida.

Tko bi mogao proći?

Ako prođu Matija Posavec i Mladen Novak, županija ostaje i bez župana i bez predsjednika Skupštine. Visoko na listi je i Ervin Vičević, načelnik općine Selnica pa kao se i njemu posreći i tamošnja općina mogla bi ostati bez načelnika.

Međutim, prema sadašnjem raspoloženju birača najveće izglede za ulazak u EU parlament ima kandidatkinja HDZ-a Sunčana Glavak koja se nalazi na 5. mjestu njihove liste.

Inače, zastupnike za EU parlament možemo birati i preferencijalnim glasovima, što je za međimurske kandidate dobro i loše jer im domaći birači mogu dati vjetara u leđa, a loše jer će se u tom slučaju glasovi domaćih birača razasuti na različite kandidate.

 

Ostavi komentar