TJEDAN KARIJERA na FOI-ju najveće karijerno događanje za studente u Varaždinu i okolici

Karijerni špancir na FOI-ju
Karijerni špancir na FOI-ju

Započeo 8. Tjedan karijera na Fakultetu organizacije i informatike, – najveće karijerno događanje za studente u Varaždinu i okolici. Radi se o networking eventu u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja, kojem je cilj povezati studente i njihove potencijalne buduće poslodavce.

Tjedan karijera je i ove godine usmjeren studentima koji će ubrzo potražiti svoje prvo zaposlenje te ih pripremiti za poslovni svijet u kojem će morati istaknuti svoja znanja i vještine te iskustvo iz prakse koju su stekli tijekom studiranja na FOI-ju. Na taj se način želi potaknuti mlade ljude na rano razvijanje poslovnih vještina te promišljanje o razvoju karijere već za vrijeme studentskih dana.

Tjedan karijera 2019. započeo je panel diskusijom pod nazivom Karijera informatičara nakon FOI-ja u kojoj su sudjelovali uspješni bivši studenti FOI-ja Danijel Dadović (Ezoic UK), Sanja Hren (Hrvatski Telekom), Goran Kovačević (Infinum), Sandro Lazarić (Arbona) i Kristina Leko Kuštrak (AKD), koji su svojim primjerom okupljenim studentima prenijeli svoja iskustva u procesu studiranja i u procesu pronalaska posla te važnih koraka u stvaranju uspješne karijere.

Studenti će moći čuti i iskustva ekonomista na današnjoj panel diskusiji bivših studenata ekonomike poduzetništva, u kojoj će sudjelovati Krešimir Ledinski (EXCEED), Karlo Nadoveza (FOI), Ivana Pomper (Erste&Steiermärkische Bank), Anja Šimunić (PricewaterhouseCoopers) i Marina Zubić (Async Labs).

Njegujemo odnos s našim bivšim studentima tijekom cijele godine, kroz razna pozvana predavanja, posjete njihovim poduzećima, radionice za studente i diskusije. Na tome intenzivno radimo kroz naš Centar za podršku studentima i razvoj karijera koji je aktivan od 2012. godine – ponosno ističe dr. sc. Katarina Pažur Aničić, docentica na FOI-ju i voditeljica Centra.

Osim panel diskusija, studentima se ovdje pruža prilika da steknu dodatna stručna znanja kroz radionice poslodavaca i kroz njihovo direktno uključivanje u nastavni proces. Tako studenti u ovih pet dana, koliko traje Tjedan karijera na FOI-ju, mogu iskusiti kako funkcionirati u stvarnom poslovnom okruženju, sudjelovati u simulaciji stvarnih poslovnih zadataka, koristiti računalne programe koje tvrtke koriste u svojem svakodnevnom poslovanju te čuti na primjerima iz prakse s kakvim se rizicima i poteškoćama mogu susresti u poslovanju i dobiti uvid u to koje su poslovne vještine i stečena znanja potrebna u radu s klijentima.

– Sretni smo što imamo ovakvo događanje na našem Fakultetu, ovo je direktno povezivanje nas kao studenata s poslodavcima, a to nam uvelike znači u našoj zemlji na našem tržištu rada’ – rekao je predsjednik Studentskog zbora, FOI-jev student Božo Kvesić.

Na ovogodišnjem Tjednu karijera predstavlja se 56 poduzeća, čiji će predstavnici održati čak 30 radionica i 8 panel diskusija na teme Dizajn i razvoj softvera, IoT, Blockchain/FinTech, Informacijska sigurnost, Digitalna transformacija, AI/Strojno učenje/Big Data te Upravljanje IT projektima. Tu je i tzv. Karijerni špancir, odnosno neformalno umrežavanje s poslodavcima, koje se održava tijekom svih pet dana ovog događanja i gdje studenti u neformalnom razgovoru s djelatnicima saznaju više o spomenutim poduzećima, otvorenim pozicijama za zapošljavanje ili studentsku praksu.  Mnoga poduzeća, osim što traže svoje buduće zaposlenike, isto tako i nude studentima mogućnost obavljanja stručne prakse, koja već sad čini obavezan dio nastave na posljednjim godinama studija na FOI-ju, a vrlo vjerojatno sljedeće godine krećemo i sa stručnom praksom kao obaveznim dijelom na preddiplomskom studiju’ – najavila je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Oko 70 posto naših studenata koji odaberu svoju praksu baš na ovaj način, kasnije se zapošljavaju tim poduzećima odmah nakon završetka studiranja. Dodaje i to da studijski program Informacijski sustavi od 800 programa u Hrvatskoj spada u 20 najatraktivnijih studijskih programa.

I poslodavci su složni, za izgradnju karijere danas je potrebno puno više od stručnih znanja.

– Velik trud, neposustajanje prilikom poslovnih prepreka i vjera u ono što radiš – savjeti su Sandra Lazarića, bivšeg FOI-jevog studenta i danas uspješnog hrvatskog poduzetnika, čija tvrtka Arbona kao strateški partner FOI-ja, također nastoji na Tjednu karijera motivirati studente, a onim najboljima ponuditi stručnu praksu ili posao.

Ostavi komentar