10.6 C
Čakovec
Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Danas se obilježava Svjetski dan bolesnika

Utemeljenje Svjetskog dana bolesnika je 13. svibnja 1992. g. objavio sveti otac Ivan Pavao II u duhu ideja koje su prethodno izražene u apostolskom pismu Salvifici Doloris iz 1984. godine, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Inicijativa za obilježavanje ovog dana proizlazi iz 1991. godine, kada je pokojni papa osobno saznao da boluje od Parkinsonove bolesti, koja je poznata po kroničnom tijeku i brojnim funkcionalnim izazovima.

Kao datum obilježavanja Svjetskoga dana bolesnika određen je 11. veljače na koji se u Katoličkoj Crkvi svetkuje Majka Božja Lurdska. Ovaj je izbor potaknut činjenicom da je marijansko svetište u Lourdesu poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima i kao okupljalište mnogih bolesnika koji ondje mole za svoje zdravlje. Znakovita je i životna priča svete Bernardice Soubirous, vidjelice iz Lourdesa, koja se tijekom svoga kratkoga života borila s dugotrajnim i teškim zdravstvenim tegobama.

Svrha Svjetskog dana bolesnika je naglasiti važnost pružanja adekvatne skrbi bolesnicima, poštivanja njihovih prava te pružanja empatije koju svaki pojedinac zaslužuje. Ovaj dan također potiče ljude da razmisle o načinima na koje mogu pridonijeti brizi za oboljele.

 

Izvor: HZJZ

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE