10 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Svi Plenkovićevi ljudi: Od početka je uz njega ostalo samo troje ministara

Često se posljednjih dana u javnosti može čuti usporedba Andreja Plenkovića i sportskih izbornika. Tom usporedbom vladajući pokušavaju objasniti da je premijer onaj koji bira svoj tim, snosi svu odgovornost neuspjeha ili uspjeha, pa samim time zadržava pravo da javnosti ne obrazloži svoje razloge smjene određenih ministara. A smjena je u šest godina mandata Andreja Plenkovića itekako bilo, prenosi Direktno.hr.

Sve je krenulo s Mostom…

Ljubav s Mostom nije dugo potrajala. Već 2017. godine otišli su ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović te ministar pravosuđa Ante Šprlje. Uskoro ostavku podnosi i Ivan Kovačić, također iz Mosta. Podsjetimo, svemu je presudio oporbeni zahtjev za smjenu tadašnjeg ministra financija Zdravka Marića. Naime, ministri iz kvote Mosta na sjednici Vlade nisu glasali protiv zahtjeva zbog čega ih je Plenković izbacio iz kabineta. Time je Plenković već na početku svoje političke karijere kao premijer pokazao da neposluh i nepodržavanje odluka koje se donesu na sjednicama Vlade neće tolerirati, a isto je pokazao i s posljednjim smjenama i promjenama u kabinetu.

Zatim je uslijedila afera Borg koja je ministarske fotelje koštala Martinu Dalić, ministricu gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, koja Vladu napušta 2018., a na njeno mjesto dolazi Darko Horvat. On u srpnju 2020. mijenja resor i postaje ministar gospodarstva i državne imovine. Međutim, ni on se ne zadržava predugo, te ulazi u političku povijest kao jedini ministar koji je priveden u istražni zatvor u Remetincu za vrijeme obnašanja ministarske dužnosti u veljači 2022. godine.

Marko Pavić u srpnju 2019. godine napušta resor rada i mirovinskog sustava te preuzima Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Nakon osvajanja novog mandata, za njega više nije bilo mjesta u Plenkovićevoj Vladi, pa se Pavić vraća u HDZ-ove klupe Sabora.

Još jedan ministar nije dobio mjesto nakon izbora 2020. godine. Riječ je o Gari Cappelliju koje je na mjesto ministra turizma zamijenila Nikolina Brnjac.

Emocije, afere i politika

Možda najemotivnija ostavka Plenkovićevih ministra dogodila se u srpnju 2020. godine kada je dotadašnji potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podnio ostavku. Razlog ostavke istaknutog branitelja Domovinskog rata koji i danas uživa veliki ugled među braniteljskom populacijom je tragični pad vojnog školskog zrakoplova i pogibija dvojice mladih pilota. Krstičević je kao razlog svog odlaska naveo ”odgovornost i vojničku čast”.  Njega zamjenjuje aktualni ministar Mario Banožić.

Do 2020. resor pravosuđa bio je u rukama Dražena Bošnjakovića. Zamijenio ga je Ivan Malenica koji je i danas ministar pod kojim je i resor uprave.

Zbog afere Plagijat odlazi Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja, a na njegovo mjesto imenuje se Blaženka Divjak, iz kvote HNS-a. Zbog problema u školstvu njenu smjenu tražili su u prosvjetari, i tadašnji gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, i oporba, a njen rad javno su kritizirali i neki od Plenkovićevih ministara. Nakon njezine ostavke resor obrazovanja preuzima Radovan Fuchs koji trenutno obnaša tu dužnost.

Godine 2020. iz Vlade odlazi još jedan HNS-ovac Predrag Štromar. Od njega je resor graditeljstva preuzeo Darko Horvat.

U šest godina HDZ-ove vlade, promijenila su se ”tri prva diplomata”. Davor Ivo Stier, ministar vanjskih i europskih poslova, otišao je na vlastiti zahtjev. Zamijenila ga je Marija Pejčinović Burić koja napušta Vladu u lipnju 2019. radi odlaska na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe. Nju je pak zamijenio aktualni Gordan Grlić Radman.

Jedna od onih koja zasigurno nije stvorila pozitivnu sliku o svom radu bila je Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike čiji su mandat potresli brojni incidenti obiteljskog nasilja koji su završili najvećim tragedijama. Bio je toga očito svjestan i Plenković koji ju je smijenio u širokoj rekonstrukciji Vlade, objasnivši njenu smjenu ”potrebnim bitnim zaokretom” u Vladi.

Umjesto Murganić imenovana je Vesna Bedeković, koja je nakon pobjede Plenkovića na izborima 2020. nestala s političke scene. Resor socijale preuzeo je Josip Aladrović. Međutim, i on je travnju 2022. otišao s ministarskog mjesta zbog istrage USKOK-a, te njega zamjenjuje saborski zastupnik Marin Piletić.

Od USKOK-a do neposluha 

Zbog afera u srpnju 2019. godine odlazi i potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić, te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Tolušića tada zamjenjuje Marija Vučković, a Žalac Nataša Tramišak. Tramišak je bila dugogodišnja suradnica Ivana Anušića, još dok je on bio načelnik Općine Antunovac, kao i kada je postao osječko-baranjski župan. Njezin izbor na čelo ministarstva u javnosti se, stoga, tumačio kao popuštanje Anušiću.

Međutim, prije samo nekoliko dana premijer se i njoj zahvalio, a donedavna ministrica svoj odlazak nije prihvatila mirno naglašavajući kako joj nije ”naveden ni jedan razlog za njenu smjenu”. Očito je da njena smjena podsjeća na obračunavanje premjera s Mostom, jer jasno je kako je Tramišak opterećivala rad Vlade svojim ”neposluhom” iako joj nitko ne može reći da ministarstvo nije vodila uspješno. Novi ministar tako je postao njen donedavni zamjenik Šime Erlić.

U ropotarnici kolektivne povijesti zapisano je vrijeme prije pandemije Covida-19., kada su problemi u zdravstvu bili duge liste čekanja i premalo zdravstvenih djelatnika. U siječnju 2020. tadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić odlazi iz Vlade, ali ne zbog problema u zdravstvu već zbog afere s nekretninama. Njegov resor preuzeo je njegov zamjenik Vili Beroš. Čovjek koji je predstavljen kao netko tko je odlično poznaje sustav, a tijekom najvećeg ‘lockdowna’ uzdigao se na razinu nacionalnog heroja zajedno s Krunoslavom CapakomAlemkom Markotić i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Međutim, korona je popustila, popularnost naglo pala, a sve se glasnije čuje oporbena želja za njegovom smjenom.

Mario Banožić preuzeo je resor državne imovine, naslijedivši Gorana Marića, koji je sam podnio ostavku, a nakon natpisa o sumnjivoj prodaji državnog zemljišta. Kao što smo već naveli, u drugoj Plenkovićevoj Vladi Banožić postaje ministar obrane.

Rekonstrukcija uoči izbora?

Zdravko Marić, ministar s najvećom podrškom građana te jedan od najdugovječnijih članova Vlade, otišao je  na vlastiti zahtjev, nakon što je ostvario zadane ciljeve. Izgradnju Pelješkog mosta, ulazak u schengenski prostor te uvođenje eura kao službene valute. Njega nasljeđuje aktualni ministar Marko Primorac.

Krajem travnja 2022. Plenković je napravio manju rekonstrukciju Vlade. Na mjesto Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade opterećenog istragom USKOK-a, došla je također iz redova SDSS-a Anja Šimpraga. Otišao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, kojega je zamijenio Davor Filipović, a smijenjen je i već spomenuti Josip Aladrović.

Premijer je tada naglasio kako je to prva od dvije manje rekonstrukcije Vlade, a druga je stigla prije nekoliko dana kada se Plenković zahvalio Ivanu Paladini i Nataši Tramišak koje je odlučio razriješiti dužnosti. Za mjesto ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odlučeno je Hrvatskom saboru predložiti predsjednika kluba HDZ-a Branka Bačića koji će preuzeti gorući problem obnovu hrvatskih prostora pogođenim potresom.

Valja napomenuti kako su uz premijera Andreja Plenkovića od početka ostali jedino ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković (jedina dvojica koja su još aktivni ministri, a koji su to bili i u Vladi Tihomira Oreškovića) te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. A jedan od najbližih suradnika Andreja Plenkovića Davor Božinović na mjesto potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova stigao je nakon smjene Mostova Vlahe Orepića.

Hoće li ovo biti zadnja rekonstrukcija Vlade, ostaje nam za vidjeti. “Never say never (nikad ne reci nikad)”, odgovorio je Plenković kada su ga to upitali. Vrijeme će pokazati.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE