Stručnjaci upozoravaju: Hrvatsku uskoro čeka poskupljenje električne energije

struja
Ilustracija, Foto: Pixabay

Hrvatska kućanstva plaćaju jednu od najnižih cijena električne energije u EU, piše novac.hr

Kako pokazuju podaci eurostatističara, cijena kilovatsata električne energije u nas je u prvom polugodištu prošle godine iznosila 0,1433 eura ili oko 1,10 kuna.

40 posto

Jeftiniju struju od nas u EU plaćaju jedino Rumunji, Litavci, Mađari i Bugari. Istodobno, prosječna cijena kilovatsata struje u EU u prvom je lanjskom polugodištu iznosila 0,2439 eura ili nešto više od 1,80 kuna, što znači da je struja u Hrvatskoj oko 40 posto jeftinija od prosjeka. Cijena električne energije i u Sloveniji je znatno veća: kilovatsat struje u “deželi” u prvom je polugodištu prošle godine iznosio 0,2021 euro ili nešto više od 1,50 kuna.

Ne čudi stoga što stručnjaci očekuju da će cijene struje u Hrvatskoj rasti. Tako londonski think tank ICIS, koji se bavi energetikom, prognozira da bi cijene struje u Hrvatskoj i Sloveniji do 2025. mogle biti najviše u Europi, i to zbog rasta cijena ugljena i plina.

Proizvodnja struje iz fosilnih goriva u Hrvatskoj i Sloveniji predstavlja trećinu ukupne proizvodnje električne energije, a njihove projekcije govore o znatnom rastu cijena ugljena, pa tako i struje, koje bi mogle skočiti i do 50 posto.

Vlada brine 

Domaći analitičari nisu tako katastrofični.

– Standard u Hrvatskoj niži je nego u najvećem broju drugih članica EU i Vlada vodi računa o socijalnoj komponenti. No u budućnosti će tržište učiniti svoje, a može se očekivati rast cijena struje diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj, kaže Igor Dekanić, energetski stručnjak. I Goran Granić, stručnjak za energetiku, kaže da se u budućnosti može očekivati rast cijena struje  no na to najviše bi mogle utjecati naknade za ugljični dioksid, koje će se u EU povećavati.

Ostavi komentar