15.2 C
Čakovec
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Što mladi liječnici zapravo traže?

Na konferenciji za novinare održanoj u Čakovcu doktori iz Inicijative mladih  liječnika Hrvatske podrobnije su iznijeli svoje zahtjeve koje su pripremili za prosjed liječnika u subotu, 24. rujna u pet do 12 pred ministarstvom zdravstva u Zagrebu.

Zahtjeve su podijelili u četiri grupe uz puno razrađenih točaka po svakom od njih, a mi izdvajamo sljedeće, ponajviše onih koji se tiču i pacijenata:

U zahtjevu za reformu zdravstva traže javni natječaj za dovršetak izrade i punu primjenu elektroničkog e-kartona kako bi se zdravstveni sustavi međusobno povezali, a pacijenti ne bi papire prenosili iz jedne ustanove u drugu.

Traže izradu mehanizama kontrole kvalitete liječnika i ishoda liječenja od strane stručnih liječničkih društava. Smanjenje listi čekanja kroz telemedicinsko očitavanje nalaza u manjim centrima, organizaciju služe te planirane ljudskih potencijala u skladu s donesenim kadrovskim i vremenskim normativima

Traže reformu Objedinjenih hitnih bolničkih prijema tako da svi pacijenti svugdje imaju isti standard, te uvođenje pismenih protokola za sve žurne službe i stanja, kao i obvezni nadzor specijalizanata. Zatim zahtijevaju zabranu rada liječnika na više radilišta u isto vrijeme te strogo kažnjavanje poslodavaca koji nameću takvu radnu obvezu.

Najviše prijepora u javnosti izazvali su tzv. “robovlasnički ugovori”. Radi se o ugovorima kojima se specijalizante tereti za određeni iznos specijalizacije koji moraju odraditi, jer u protivnom plaćaju ugovoreni iznos. Sada su ti ugovori neujednačeni, a kako kažu, paušalni iznosi dovode liječnike u neravnopravni položaj i ne zaustavljaju odljev liječnika.

Zahtijevaju i reviziju specijalističkog ispita, po kojem se definira što koji specijalizant koje godine može znati i s obzirom na to da ga se redovno provjerava te s položenim kompetencijama po godini može samostalno raditi, s ciljem da do završetka specijalizacije ne moraju ponovno polagati cjelokupnu specijalističku materiju.

Traže isplaćivanje posebne naknade dok je specijalizant izvan mjesta stanovanja koja bi zamijenila dosadašnju naknadu za odvojeni život i pokrila realne troškove ovisno o tržišnim cijenama najma.

Detaljnije na ovu temu u novom broju Međimurskih novina u petak, 16. rujna.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE