Što će se sada događati s cijenama nekretnina nakon uvođenja eura?

Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi s njemačkih, austrijskih i slovenskih tržišta, gdje je kriza sada i više nego prisutna, naglasio je Vujović, piše Poslovni Dnevnik

Nova godina donijela nam je novu valutu i ušli smo u Schengen, ujedno su najavljene nove, veće kamate na stambene kredite, što će se sigurno odraziti na stanje na tržištu nekretnina. Nekretnine su uvijek i bile izražene u eurima, međutim stvari na tržištu se mijenjaju.

“Što se tiče prelaska na euro ništa se nije promijenilo to je već ukalkulirano u cijene koje imamo danas. To se vidi po tome što smo imali 36 posto stranaca koji su kupili nekretnine u Hrvatskoj i to je ono što se aludira da kada pređemo na euro da će se to odraziti na cijene”, za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekao je Boro Vujović, vlasnik agencije za promet nekretninama.

“Činjenica je da smo prošle godine imali rekordan rast i s obzirom na ono što sada vidimo na tržištu realno je očekivati da se taj rast zaustavi”, dodao je.

Kod kredita nije bilo pretjeranih razlika prije Nove godine i poslije, ciklus stambenih kredita se nastavlja. “Nastavlja se ciklus normalno samo se pričekalo da se napravi konverzija u euro. Dogodilo se to da više nemamo kredite uz valutnu klauzulu nego samo u eurima i neke stvari su se čak i pojednostavnile”, kazao je Hrvoje Travnikar, financijski stručnjak.

Rast kamatnih stopa

Ali promjena ipak ima, dogodio se rast kamatnih stopa.

“Nije se dogodio taj ogroman rast nego se u Hrvatskoj dogodio ipak neki manji rast. Trenutačno govorimo o nekih 0,5 ili 0,75 posto da su se u prosjeku povećale kamatne stope recimo na stambene kredite”, istaknuo je Travnikar.

Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi s njemačkih, austrijskih i slovenskih tržišta, gdje je kriza sada i više nego prisutna, naglasio je Vujović.

“Tamo su tržišta nekretnina u zastoju s obzirom na puno veći rast kamatnih stopa i u nekom narednom periodu ne očekujemo neki veliki boom stranaca koji bi došli i kupili više nego što je to u ovom trenutku”, rekao je Vujović.

Uskoro stiže i novi APN kredit. “Mi predviđamo da će biti isti uvjeti kao prošle godine i da se ništa neće mijenjati te stiže otprilike u istom terminu kao prošle godine to je sredina ožujka”, rekao je Travnikar.

Potražnja veća od ponude

Povećanje kamatnih stopa i uvođenje eura ne bi se trebali imati velik utjecaj za investitore u Zagrebu.

“Novogradnja je uvijek tražena, potražnja za stanovima je i dalje veća od same ponude tako da mi u Zagrebu to nećemo osjetit možda je to više vezano za obalu i ostatak Hrvatske”, kazao je Marijan Vidmar, građevinski poduzetnik.

Rasle su cijene kvadratnog metra stana, ali i građevinskog materijala.

“Sada se zadnjih 6 mjeseci to stabilizirao i cijena materijala stagnira. Čini mi se da do nekog osjetnog pada cijena neće doći, a ako dođe onda će se naravno i kvadrati stanova smanjiti”, istaknuo je Vidmar.

Potražnja za stanovima u ovom trenutku puno je veća nego ponuda. “Kredit se danas isplati, za razliku od razdoblja prije dizanje kredite, otplate kredita, ukupna cijene stana koju plaćate s kreditom danas ispada 40 posto jeftinija pa čak i uz ovaj porast cijene kvadrata”, rekao je Travnikar.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE