Što će donijeti riskantna politička igra župana Matije Posavca?

Premijer Andrej Plenković i međimurski župan Matija Posavec

Nakon što se premijer Andrej Plenković zbog dugotrajnog sastanka u Bruxellesu nije stigao kao što je ranije najavljeno već u ponedjeljak pozabaviti unutarnjim političkim pitanjima, posebice vezano uz situaciju da je Hrvatska narodna stranka iz Toplica Sveti Martin i službeno zatražila ostavku ministra uprave Lovre Kušćevića, njegovim povratkom u zemlju ponovno se aktualizira ovo pitanje, kao i neka druga još važnija.

Naime, osim mogućeg odlaska ministra opterećenog aferama, kao i vjerojatne predstojeće rekonstrukcije Vlade, sve više se spominje novo preslagivanje saborske većine u slučaju razlaza HDZ-a s HNS-om, a tada ne treba odbaciti i mogućnost prijevremenih izbora koji do sada nisu bili izgledni.

Važni akter u aktualnim političkim previranjima sve više je i naš međimurski župan Matija Posavec koji moguće preuzimanje HNS-a u javnim istupima veže prvenstveno s mogućnosti da se ova stranka repozicionira na političkoj pozornici i približi centrističko-lijevoj poziciji umjesto sadašnjeg stanja stvari i koaliranja s HDZ-om.

U vrhu HNS-a mnogima takav odriješiti stav Matije Posavca, u ovom trenutku – ne odgovara. Prvenstveno zbog lukrativnih pozicija koje donose visoke plaće i druge privilegije koje veliki broj njihovih ljudi ima, kako na položajima u aktualnim ministarstvima, odnosno državnim tvrtkama, tako i svugdje drugdje gdje odlučuje aktualna politika.

Međutim, međimurski župan kao jedini ozbiljni kandidat za novog čelnog čovjeka, očito ne želi istu preuzeti i da stranka ne potone do kraja, te traži bezrezervnu podršku unutar stranke s kojom nije bio zadovoljan na EU izborima. Ali također i približavanje onima koji su zbog neslaganja s politikom koaliranja s HDZ-om otišli iz HNS-a, uz zatopljivanje odnosa s bivšim koalicijskim partnerima iz centra i umjerene ljevice, odnosno nekim novim političkim snagama.

Stoga se u zadnjim izjavama Posavec nedvosmisleno priklanja centrističko-lijevoj poziciji na hrvatskoj političkoj sceni i s HDZ-om u tom smislu ne želi imati ništa. Međutim, iza kulisa te odnose ipak pokušava zadržati dobrima. To se ponajviše vidi po tome što je poduzeo sve da se sjednica Vlade RH ipak održi u srpnju u Čakovcu. Zatoplio je prošli mjesec također inače dugo zategnute odnose s ministrom i predsjednikom međimurskog HDZ-a Darkom Horvatom. Naposlijetku, nakon što je u zadnji trenutak otkazao da bude njezin izaslanik na Danu antifašističke borbe u Brezovici, otišao je tri dana kasnije na prijam povodom Dana državnosti kod Kolinde Grabar Kitarović, iako su ga mnogi ove godine koji su to mogli, zbog zahuktavanja političke kampanje – izbjegli.

Zbog čega Posavec ipak ne želi prekinuti jasno i glasno sve veze s HDZ-om? Ponajviše su u pitanju pragmatični razlozi, jer on kao međimurski župan treba podršku Vlade i financijsku injekciju za brojne projekte koje je započeo ili ima u planu u Međimurju, te nisu ostvarivi bez toga.

Međutim, “sjedenja na dva stolca”, u ovom turbulentnoj situaciji kada je na vidiku rekonstrukcija Vlade, a izborna kampanja (za sada samo za predsjedničke izbore) počinje se zahuktavati, izgleda da sve više smeta i jednima i drugima.

Čačić mu tako javno poručuje da je vrijeme da se ogradi od HNS-a koji je po njemu u Vladi “HDZ-ov priljepak”, iako je donedavno i sam bio dio te “projektne suradnje”.

S druge strane, HDZ koji bi ga već duže vrijeme vrlo rado htio imao u Međimurju za svojeg partnera i na taj način opet doći “na vlast” u Županiji, odnosno otrgnuti ga od sadašnje suradnje s SDP-om, sve je nervozniji zbog njegovih zadnjih izjava. Naime, tek što su pomislili da je na vidiku kvalitetnija politička suradnja, opet su stigle izjave međimurskog župana koje su kontra HDZ-a.

– Kolega Posavec nije predsjednik HNS-a, on je jedan mladi lokalni političar koji se bori za vidljivost na nacionalnoj razini. Kolega Posavec mora odlučiti, želi li ostati lokalni političar ili biti političar na nacionalnoj razini, ali mora naučiti lekcije iz političkog života. Onda mu ovakve paušalne izjave mogu jako naštetiti, kazao je tako u utorak Darko Horvat, na Posavčevu izjavu “da je koalicija s HDZ-om naštetila političkom rejtingu HNS-a”.

Da odlazak HNS-a iz Vlade, kao i prijevremeni izbori nisu samo njegova puka prijetnja, govori i nova izjava u kojoj poručuje da do jeseni želi okupljanje što više stranaka političkog centra, za što nudi “pomirbu i oprost” i bivšim HNS-ovcima koji imaju svoje stranke, uz želju da se toj platformi priključe i drugi.

– Sada želim ispitati mogućnost ujedinjavanja svih liberalnih i centrističkih opcija koje vrijede oko 20 posto i tu nudim suradnju svima, nemam problem ni s Ankom Mrak Taritaš, ni s Ratkom Čačićem. Jednako tako vidim i suradnju s Pametnim, HSLS-om, IDS-om, Dalijom Orešković. Nudim svima ruku suradnje i vidjet ću do rujna hoću li uspjeti, i to je moj osobni stav, kazao je Posavec za Jutarnji list koji izlazi u srijedu.

Osim turbulentne situacije na državnom nivou, međimurski župan ima probleme s političkim partnerima na domaćem terenu, ali ovog puta ne s HDZ-om, već s SDP-om koji zbija redove kako bi bio što jači kada su u pitanju njihove “želje” u Međimurskoj županiji.

Očito nije nimalo jednostavno sa strane uopće “pohvatati” sve što se trenutačno događa na političkoj pozornici, odnosnoniza nje, a kamo li pak sve ovo još nositi na vlastitim leđima, kao što je to trenutačno slučaj kod Matije Posavca.

Kako će sve ispasti na kraju ostaje za vidjeti, ali teško je da će i u narednim danima: “Vuk biti sit, a sve ovce na broju”, odnosno da će i dalje moći sa svima postići kompromis u političkoj areni.

Ostavi komentar