Stiže nam promjena vremena: U petak će padat pustinjska žuta kiša

U srijedu i četvrtak vrijeme onima osjetljivijima na vrućinu neće odgovarati jer će uz prevladavajuće sunčane sate najviša dnevna temperatura zraka opet ponegdje biti i viša od 35 °C, piše Večernji List. 

No, već u noći na petak i tijekom petka promjenjivo uz čestu kišu, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, te pad temperature zraka pa će sljedećih dana biti manje vruće i barem djelomice sunčano vrijeme”, prognoza je koju je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a za HRT.

U četvrtak će biti najtopliji dan ovog tjedna. DHMZ je za četvrtak izdao žuto i narančasto upozorenje zbog visokih temperatura. Spomenuto zatopljenje posljedica je pritjecanja zračne mase porijeklom sa sjevera Afrike. Snažni visinski vjetrovi sa saharskog područja donose veću količinu pustinjske prašine i pijeska pa oborine, gdje ih uopće bude u petak, sadržavat će velike količine pijeska, piše Dalmacija Danas.

Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatna kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša. Blatna kiša povremeno se može zamijetiti i na području Hrvatske, češće na Jadranu i u područjima uz Jadran nego u kontinentalnom dijelu zemlje, objasnio je DHMZ na svojim stranicama. Blatna kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama.

Na području Hrvatske nastaje kada je nad našim predjelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sustav koji sadrži dosta vlage, ciklonalno polje ili i izraženi frontalni sustav, a u višim slojevima atmosfere (od 5 000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje. U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare dospijevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sustave, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak te je stoga obojena.

Ostavi komentar