SPEEDWAY – Pred Juricom Pavlicem nova je sezona velikih izazova u poljskoj ligi

foto-StartGniezno

Dokazao da još uvijek vrijedi: Od rezerve do kapetana Starta Gniezno. – Nakon gotovo trogodišnjeg izbivanja iz poljskog speedwaya mnogi nisu očekivali ovakav povratak i rezultate koje sam ostvario iz utrke u utrku. No, sve je ipak potpuno drugačije i na kraju sezone primio sam priznanje “Otkriće sezone”, rekao je o uspješnom “come-backu” naš speedway as

Naš najbolji i jedini spidvejaš Jurica Pavlic prošle godine opet se vratio u poljsku ligu i odvozio jednu od ponajboljih klupskih sezona zadnjih nekoliko godina. Možda je malo otišao izvan fokusa jer nije bilo njegove završne borbe za ulazak u dva najveća speedway natjecanja Speedway Grand Prix, odnosno europsku inačicu koja se vozi za europskog prvaka. Međutim, klupski rezultat bio je izvrstan i Pavlic je počeo odlično odrađivati dvogodišnji ugovor s poljskim prvoligaškim klubom GTM Start Gniezno. Upravo je to, kako osvrt na minulu, tako i početak nove sezone bio povod našem razgovoru s najboljim hrvatskim spidvejašem.

Povratak u poljsku speedway ligu – iznad očekivanja

Kako je bilo voziti za Gniezno u Poljskoj prošle godine?

– Za one koji možda toliko i ne prate speedway iz dana u dana, moram reći kako dvije, tri godine nisam vozio u Poljskoj, da bi početkom prošle sezone dobio poziv iz Gniezna ako želim voziti za njih i to kao rezervni vozač. Prihvatio sam taj izazov, “primio se posla” i nakon što sam u ekipu ušao kao rezerva, već na pola sezone postao sam vodeći vozač i još su me k tomu izabrali za kapetana tima. Tako da mogu reći kako je osobno za mene sezona stvarno završila iznad svih očekivanja. Kao ekipa, plasirali smo se u samu završnicu, no nažalost nismo uspjeli izboriti naslov.

Na kraju je odlična sezona donijela i veliko priznanje za “Otkriće sezone”.

– Nakon tog mojeg trogodišnjeg izbivanja iz poljskog speedwaya mnogi nisu očekivali ovakav povratak i rezultate koje sam ostvario iz utrke u utrku. No, sve je ipak potpuno drugačije i na kraju sezone primio sam priznanje “Otkriće sezone”. Jurici je ovo inače četvrti poljski klub za koji kaže, da iako nije u Extra ligi, (barem za sada, ali imaju u planu ulazak u društvo najboljih poljskih speedway klubova) sve je u klubu vrhunski posloženo. Zašto je pauzirao jedno vrijeme od tako snažne lige govori u nastavku razgovora.

– Odlučili smo da na miru analiziramo ono što nije bilo dobro. Nije to bio potpuni odmor. Tih dvije-tri godine vozio sam kvalifikacije za europska i svjetska prvenstva, ali bez ligaškog nastupa i bez nekakvih nažalost većih uspjeha, što donosi pozive za jače lige. No, kao što sam i na dodjeli priznanja za otkriće sezone spomenuo, ako ne odustaješ, onda se snovi ostvaruju što je zapravo vezano uz bilo koji sport. Ako si uporan i naporno radiš dogodi se kao i sada meni, da kada možda to najmanje očekuješ sve ti se to vrati.

Jurica se u Poljsku vraća početkom ožujka, a ovo vrijeme kod kuće koristi prije svega za kondicijske pripreme, jer ističe kako za taj segment zapravo kad prvenstvo počinje i nema toliko vremena. Ono što je također jako važno, a što radi posljednje dvije godine je i kvalitetan mentalni trening. Naime uz pomoć stručnjaka za to područje Igora Čerenšeka iz Zagreba radi na mentalnim pripremama za koje kaže da su u sportu, a posebno u speedwayu u nekim trenucima važniji od svega drugoga.

– Počinješ raditi greške koje možda nikada ne bi napravio. Mislim da svaki sportaš u jednom trenutku zapadne u krizu. Trudiš se, odričeš, silno želiš, ali jednostavno ne ide, no, sada ako mogu malo karikirati, kada mi je najteže i najnapornije, meni je zapravo najlakše i zato mi je sada sport još ljepši i jednostavno u njemu uživam, kaže.

Velika podrška Jurici su naravno, uz prije svega njegovu obitelj i mehaničari i “tuneri” motora. Kao što i sam Jurica odrađuje pripreme tako na pripremu odlaze i motori i to prije početka nove sezone na servis u Dansku. Jura će u nastavku sezone koristiti talijanski GM (Giuseppe Marzotto), odnosno GM ramu, a sami motori su posebno tunirani što nema veze s nekakvim standardom, a unatrag par godina su i neka nova pravila.

– Prije se znalo odvoziti do osam utrka pa se onda radio servis, a sada je to nakon svake dvije utrke, tako da su i troškovi veći čak do sto posto nego je to bilo ranije. Moram spomenuti kako mi je prošle godine pomagao Renato Cvetko, naš bivši spidvejaš, čovjek vrlo predan poslu, bio je tu i mehaničar iz Poljske koji je recimo to više smatrao samo poslom, dok je Renatu to bilo pravo zadovoljstvo tako da mogu reći kako smo zajedno uživali kroz cijelu godinu. No, on je sada osnovao obitelj kojoj se, što je sasvim normalno želi više posvetiti tako da ću morati za sljedeću sezonu potražiti nekoga iz Poljske.

Veliki izazov SGP Challenge na Milleniumu 24. kolovoza

Sezona za Pavlica u Poljskoj počinje sredinom ili krajem ožujka, no ono čemu se posebno veseli je utrka FIM Speedway Grand Prix Challenge 2019, koja će se 24. kolovoza ove godine održati na njegovom domaćem stadionu Milleniumu u Donjem Kraljevcu.

– Riječ je o utrci koja će se pratiti u cijelom svijetu i smatram kako je možda jača od samog Grand Prixa. Utrka će zasigurno biti jaka, no moram reći kako nam rezultat nije na prvom mjestu (iako je naravno sportski očekivati da budeš najbolji, odnosno izboriti GP u koji idu tri najbolji). Idemo se prije svega dobro zabaviti, a ako se dobro pripremimo i pošteno to odradimo dobar rezultat će svakako doći. Zapravo želja je da tim dobrim rezultatom, ali i kvalitetnom medijskom prezentacijom same utrke pridobijemo možda i nekog novog mladog vozača kako bi speedway u Hrvatskoj ponovo zaživio jer nažalost posljednjih par godina nema nikoga “na vidiku” tko bi se odlučio baviti ovim sportom. Prije par godina bilo je puno više interesa, bilo bi lijepo da nam se neko opet netko pridruži.

Osim poljske lige i ovog Grand Prix Challengea, bit će dosta i pozivnih utrka, tu su i Njemačka, Danska, Švedska, bilo je dosta upita i iz poljske Extra Lige, no obećao sam sebi i klubu s obzirom na to da su mi pomogli da ih neću iznevjeriti i otići nego odraditi ugovor do kraja, poručio je Pavlic.

Ukradena Zlatna kaciga još nije pronađena

Veliku stvar u svijetu speedwaya Jurica Pavlic ostvario je 2015. godine osvojivši Zlatnu kacigu u Pardubicama na 67. izdanju najteže utrke na svijetu. No, nažalost trofej je 2017. godine ukraden iz vitrine u kojoj je bio izložen.

– Kaciga ima veliku sentimentalnu vrijednost, odnosno puno veću nego nekakvu tržišnu. U osvajanje tog trofeja uloženo je puno rada, truda, napora i vremena, kazao je Jurica. Osvajanjem Zlatne kacige upisuje se u povijest speedwaya cijela Hrvatska, samim time, Zlatna kaciga je nacionalno blago sporta u Hrvatskoj, ali očito nekome to nije bilo važno. Danas mogu otkriti i to kako mi je taj dan kada sam je osvojio bio nekako poseban. U Pardubicama je bila cijela moja obitelj, a dan prije utrke u hotelskoj sobi kazao sam svojim curama (kćerima i supruzi) kako jednostavno imam osjećaj da ću sutra osvojiti Zlatnu kacigu. I to se dogodilo. Trenutak kada su one nakon proglašenja pobjednika došle na samu stazu je trenutak koji ću pamtiti cijeli život. Ima ona na sebi i zlata, ali ta emotivna vrijednost ne može se ničim materijalnim nadoknaditi, no što je tu je, treba se potruditi i osvojiti novu, kazao je pomiješanih emocija žala i smiješka naš speedway as na temu ovog nemilog događaja.

 

Ostavi komentar